[AUDIO] Condiții optime pe timp de caniculă pentru oamenii străzii la Centrul Rezidenţial pentru Persoane fără Adăpost Caransebeş

Centrul Rezidenţial de Asistenţă şi Reintegrare Socială pentru Persoane fără Adăpost Caransebeş este în continuare la dispoziția celor fără un acoperiș deasupra capului. Numărul persoanelor găzduite în prezent este la jumătate față de lunile precedente, deoarece mulți dintre beneficiari își găsesc de lucru în sezonul estival. Nici căldura excesivă nu a adus mai mulți oameni ai străzii în Centrul de la Caransebeș.

În prezent acolo sunt găzduite 28 de persoane, aflate în dificultate. Majoritatea sunt din Caraş-Severin, dar există şi persoane și din alte județe, femei și bărbați.

”În prezent avem 28 de persoane în Centru, însă numărul fluctuează și nu putem să estimăm exact. Acum două trei luni aveam 45 de persoane, unii au plecat la cerere, iar pe alții am reușit să-i reintegrăm. În sezonul estival mulți dintre beneficiari optează pentru locuri în munca sezonieră, iar noi îi încurajăm să facă asta. 80 % dintre persoanele găzduite acum în Centru sunt de pe raza județului Caraș Severin, iar ceilalți sunt în tranzit între 10 și 30 de zile, din alte județe, femei și bărbați. Din păcate, media de vârstă depăsește 60 de ani, ceea ce ne îngrijorează. Am încercat să ajutăm aceste persoane în vârstă, să le recompunem pensia, să le obținem un grad de handicap sau admiterea într-un cămin de persoane vârstnice”, spune directorul instituției, Ștefan Cocoroiu.

Chiar dacă au fost zile cu căldură excesivă, nu a crescut numărul persoanelor fără adăpost care să solicite găzduire în Centru.

”Noi suntem pregătiți să le oferim adăpost, dispunem de apă rece, aparate de aer condiționat, am păstrat și copacii din  curtea interioară a Centrului”, a mai asigurat Ștefan Cocoroiu.

Directorul Centrul Rezidenţial de Asistenţă şi Reintegrare Socială pentru Persoane fără Adapost Caransebeş se gândește cu îngrijorare la ce o să fie în sezonul rece, când probabil vor crește prețurile la utilități, ceea ce înseamnă o presiune mare pe bugetul instituției. Acesta speră la o implicare cât mai mare a comunității, care într-un în fel sau altul să sprijine astfel de activități, nu neapărat la nivel declarativ, ci intervenind în ceea ce privește anumite costuri sau direct pentru a ajuta anumiți beneficiari.

Centrul Rezidenţial de Asistenţă şi Reintegrare Socială pentru Persoane fără Adăpost Caransebeş oferă servicii de cazare, hrană, igienă individuală, consiliere psihologică şi juridică.