[AUDIO] Marele academician Leon Dănăila, alături de Einstein printre cele 500 de genii ale secolului 21. Acesta îndeamnă oamenii să se imunizeze împotriva COVID-19

Profesorul academician dr. Leon Dănăila, unul dintre cei mai importanţi 5.000 de oameni de pe Pamânţ, susţine vaccinarea împotriva SARS CoV-2. Mai mult decât atât, acesta s-a vaccinat ca să contribuie la stoparea aceastei pandemii, în condiţiile în care profesorul Dănăilă se încadrează şi el în categoria populaţiei de risc pentru că împlineşte în câteva luni, 88 de ani. Deşi are această vârstă înaintată neurochirurgul încă mai operează pe creier, astfel că vaccinul împotriva COVID îi era extrem de necesar ca să-şi continue activitatea.

Prin intermediul Radio România Reşiţa, marele academician, Leon Dănăilă îndeamnă populaţia să se imunizeze şi să aibă încredere în sfaturile date de medicii specialişti.

Dar cine este Leon Dănăilă?

Povestea de viaţa a marelui profesor academician Leon Dănăilă începe la 1 iulie 1933 la Dărăbani, în judeţul Botoşani. Acesta s-a născut într-o familie modestă şi a făcut și primele patru clase primare la Dărăbani. A continuat apoi școala la Liceul „Grigore Ghica V.V.” din Dorohoi pe care l-a absolvit în anul 1952. În același an, prin concurs, a intrat la Facultatea de Medicină din Iaşi, pe care a absolvit-o în 1958. Când au auzit acest lucru, părinţii profesorului au început să plangă dar nu de bucurie pentru că a reuşit, ne-a declarat acesta, ci de supărare pentru că rămân singuri la muncile câmpului.

După absolvirea Facultății de Medicină din Iași (1958) a lucrat timp de 2 ani ca medic stagiar la Spitalul din Comănești (1958-1960) și apoi un an la Circumscripția sanitară din Dărmănești (1960-1961). În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din București unde lucrează și în prezent.

Prin examene și concursuri severe a devenit în anul 1966 medic specialist neurochirurg, în anul 1972 doctor în medicină cu lucrarea „Neurinomul Spinal”, în 1974 medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981 medic primar neurochirurg gradul II și șef al secției VII de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi și Facultatea de Filozofie-Psihologie din București.

Absolvent al Facultății de Medicină din Iași (1958) și al Facultății de Filozofie-Psihologie din București a ocupat prin concurs în anul 1991 postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, iar în anul 1992 cel de profesor de psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universității “Titu Maiorescu” din București. 

Medicul chirurg, Leon Dănăilă figurează alaturi de Einstein printre cele 500 de genii ale secolului 21. A făcut peste 40 de mii de operatii pe creier, a publicat peste 50 de carti dar cel mai important a fost cel care a introdus, în România, microscopul operator si care a facut operatii pe creier cu laser.

A refuzat înainte de 89 propunerea lui Ceausescu de a fi ministrul Sănătăţii preferând atunci să se axeze pe cercetare reusind astfel să scada rata mortalităţii în interventiile pe creier de la 50-60% la doar 3-4%.

La 88 de ani pentru că atât implineşte în acest an, continuă sa opereze pe creier şi are câte 2-3 intervenţii pe saptamâna. A operat presedinti de state si oameni cu functii importante, si-a vândut toată averea pentru cercetare, inclusiv apartamentul în care locuieste pentru a publica o carte importanta de 1.000 de pagini, carte care acum se vinde foarte bine pe Amazon.

Deține 18 brevete de inventator și 10 de inovator. A studiat neurochirurgia timp de un an la New York în cadrul unei burse Fullbright (1980-1981) și a participat la diferite specializări, cursuri și schimburi de experiență la Budapesta (1978 și 1979), Delft (1981), Moscova (1982), Edinburgh (1990), Glasgow (1990), Dusseldorf (1991), Paris (1991), Bruxelles (1995).

În aceste stagii de specializare din Europa și SUA precum și la diferitele congrese internaționale a cunoscut direct și a schimbat opinii profesionale cu cele mai mari personalități neurochirurgicale din lume. Acesta deține șase premii ale Academiei Române. A fost decorat de cei 3 preşedinţi: Emil Constantinescu,Traian Băsescu şi Klaus Werner Johannis, pentru întreaga actrivitate.

  • Prin decret prezidențial i-au fost acordate gradele de Ofițer al Ordinului Național al Serviciului Credincios (conferit de Președitele Romaniei Emil Constantinescu la 1 decembrie 2000),
  • Ordinul Național al Serviciului Credincios în grad de Comandor (conferit de Președitele României Traian Băsescu la data de 6 aprilie 2010)
  • Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler (conferit de Președintele României Klaus Werner Johannis la data de 25 noiembrie 2015).

Este medicul din România care refuză sa primească bani pentru consultaţii si interventii chirurgicale, este medicul care va rămâne în istoria ţării noastre!

În cadrul emisiunii “Starea de Bine”, difuzată în fiecare zi de Vineri, de la ora 14.15 minute şi realizată de Daiana Roşca, academicianul Leon Dănăilă ne-a oferit detalii despre întreaga sa activitate. Emisiunea o puteţi reasculta aici:

Sursa Foto: facebook-arhiva personala Leon Dănăilă

De același autor

Related Articles