[AUDIO-FOTO] Liliecii din Serbia hibernează în peşterile din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului

Biodiversitatea pe ambele maluri ale Dunării include sute de specii de animale și plante, multe dintre ele endemice.

Liliecii din zona româno-sârbească a Banatului se aflâ în peșteri cu colonii de sute și mii de exemplare strict protejate. Astfel, liliecii din nordul Serbiei, neafectaţi de graniţe sau de fluviul Dunărea, migrează în peșterile Banatului românesc pentru perioada de iarnă, să hiberneze și se întorc în Serbia pentru formarea coloniilor de naștere în perioada de vară.

Acest lucru a fost evidențiat prin observarea fluxului exemplarelor de lilieci de către rangerii Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, spune directorul administraţiei ariei protejate, Nicolae Ifca, fapt pentru care Peştera Comarnic rămâne închisă până la 1 aprilie.

Dacă vremea va fi bună și nu vor fi ploi de primăvară, preconizăm că la 1 aprilie o să dăm drumul pentru a fi vizitată. Acuma este închisă din mai multe motive; pentru că este apă și hibernează lilieci. Avem foarte multe colonii, până la vreo 2.000 de exemplare care vin și din Serbia să hiberneze în peșterile din Parcul Național Semenic“.

Pentru protecția coloniilor de lilieci de pe raza ariei protejate se recomandă evitarea peșterilor cu colonii de hibernare pe timpul iernii între lunile decembrie şi martie, precum și pe timpul verii în iunie şi iulie când îşi cresc puii.

Sursa foto: Nicolae Ifca

Campania ”Muzică pentru viață!”

Împreună putem salva vieți!

De același autor

Related Articles