[AUDIO] La Reşiţa, nici 8 Martie nu mai este ce a fost odată

Florile de 8 Martie, la mare căutare, dar și mai scumpe decât de obicei.

Deși pot fi găsite buchete şi ghivece pentru toate gusturile, se pare că unele dintre prețuri nu sunt chiar pentru toate buzunarele.

Unele specii costă cu cel puțin zece lei mai mult, în comparație cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar comercianţii spun că, preţurile au rămas aceleaşi, ba sunt chiar mai mici, dar oricum ar fi nu sunt prea mulţumiţi de vânzări şi este şi loc de mai bine:

Binișor da, dar nu ca şi în anii trecuți. Ca prețuri o primulă sau o zambilă costă 10 lei, azaleea 30, begonia 30, gusmania 40, anturiumul 30, orhideea 40. Prețurile sunt chiar mai jos decât anul trecut, dar oamenii nu au bani. Vom sta până când le vom vinde, mai lăsăm din preţ, sperăm doar să le dăm pentru că am investit mult şi nu ne recuperăm banii“.

Nici vânzătoarele de ghiocei nu sunt prea mulţumite de cerinţele pieţei anul acesta. Dacă nu le vor putea vinde, sunt dispuse, ca până deseară, să le dea şi pe gratis trecătorilor, deşi au cheltuieli cu transportul până la Reşiţa, am aflat de la o vânzătoare din Dognecea:

Merge foarte slab, nu mai are lumea bani. Acuma s-au scumpit și ghioceii pentru că tot s-a scumpit și uleiul și zahărul. Nu mai poți să-ți iei un covrig pe 2 lei. Astăzi am dat bucheţelul cu 2 lei, dar mă uit şi la client. Dacă nu-i vând, îi duc acasă. Au rădăcini, le seamăn în grădină și restul le dau cadou la lumea care trece. Le dau și așa pe gratis. Eventual îi mai dau la școală la fată să dea la colege, la profesoare, cum o vrea Dumnezeu. Numa transportul de la Dognecea este 40 lei pentru mine şi alţi 40 pentru copil. Nu ne scoatem aproape cu nimic din vânzarea de mărţişoare“.

În extrema cealaltă, a cumpărătorilor, bărbaţii, fie ei tineri sau vârstnici, nu se lasă înduplecaţi şi sunt dispuşi să ofere până la 50 sau 100 de lei pentru floarea pe care o aleg pentru prietena sau partenera lor de viaţă. Am făcut un tur al standurilor de flori din oraş şi am aflat:

Doamna mea s-a bucurat foarte mult. În fiecare an i-am luat, de 78 de ani încoace. Astăzi urez la mulți ani pentru toate doamnele care ne sunt dragi nouă“, a subliniat un septuagenar din Reşiţa.

Un coleg m-a rugat să îi iau pentru soție. Pentru doamna mea o să iau când merg acasă pentru că momentan sunt la lucru. Anul acesta, ca preț, florile sunt destul de scumpe“. Întrebat cât ar fi dispus să dea, acesta a spus că “50 de lei, chiar 100“, a declarat un cetăţean.

Am primit flori cu ocazia zilei de 8 martie fiind o mămică bună și mai primesc astăzi de la băiatul meu. Le transmit tuturor doamnelor să le dea Dumnezeu sănătate, putere de muncă și fericire alături de cei dragi“, a spus o doamnă bine dispusă.

Conform unui studiu, realizat recent de o companie de consultanţă, piaţa florilor în România ar fi trebuit să atingă în perioada 1- 8 martie un adevărat record istoric în materie de vânzări, dar se pare că în Reşiţa, comercianţii vor pleca acasă cu mai mult de jumătate din marfă, asta în varianta în care nu vor mai micşora preţurile până deseară.

De același autor

Related Articles