[AUDIO] Inundaţiile – risc major pentru Caraş-Severin

119

Cărăşenii ar trebui să se obişnuiască cu inundaţiile, întrucât în ultimii ani a crescut violenţa cu care se manifestă fenomenele meteorologice. În ciuda avertizărilor şi a codurilor de avertizare, autorităţile locale sunt luate, de cele mai multe ori, pe nepregătite. Cel puţin, în ultima lună, la nivelul întregului judeţ au fost afectate 21 de localităţi, au fost inundate peste 600 de gospodării, iar drumuri şi linii de alimentare cu energie electrică au avut de suferit. Mai mult decât atât, s-au înregistrat şi recorduri de precipitaţii, spune căpitanul Daniel Dogaru, împuternicit la comanda Centrului Operaţional din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic”. Au căzut precipitaţii între 190 şi aproape 300 de litri pe metru pătrat, în special în zona montană.

 

După ploiele de la sfârşitul săptămânii trecute, Caraş-Severinul a scăpat relativ ieftin, spune Dogaru, deşi s-au înregistrat inundaţii în Reşiţa, Bocşa sau Moldova Nouă. „De această dată, am avut noroc pentru că precipitaţiile nu au fost abundente, iar solul nu era îmbibat cu apă. Viiturile nu au fost foarte puternice”, a afirmat în emisiunea „Oameni MAI aproape de tine”, căpitanul Dogaru.

 

Căpitanul Daniel Dogaru a mai spus că atunci când apar astfel de situaţii de urgenţă, în speţă inundaţii, nu se poate acţiona până nu trece viitura. Iar motivul este simplu. Nu ai unde evacua apa. La sfârşitul lunii iunie au fost zile în care s-au primit şi câte 400 de apeluri de urgenţă. Se acţionează prioritar pentru salvarea vieţilor oamenilor şi animalelor şi abia apoi pentru limitarea pagubelor, a subliniat reprezentantul pompierilor.

(Sebastian Dragomir)