[AUDIO] Întâlnire de suflet între fii satului la Teregova

În contextul anului comemorativ al pastorației românilor din afara României, în duminica a 5-a după Rusalii, la Teregova s-a desfășurat un eveniment spiritual-cultural. Este vorba despre reuniunea a mai multor fii ai satului, care sunt plecați din țară și își desfășoară activitatea la cel mai înalt nivel în diferite domenii.

Evenimentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi. Sfânta slujbă a fost săvârșită în parcul central al comunei, într-un foișor special amenajat, după ce ierarhii, ceilalți clerici și credincioși au venit de la Biserica parohială până aici în procesiune.

Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale

Au fost invitați aproximativ 100 de fii ai satului, care sunt plecați peste hotare, în Europa și America și care fac cinste comunei de unde au plecat. De asemenea la acest eveniment au luat parte autorități centrale, județene și locale, precum și foarte mulți credincioși care locuiesc în Teregova. Mulți dintre copiii care au venit la sfânta slujbă, dar și adulți, au îmbrăcat haine populare. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele Mitropolit Iosif.

La final Preasfințitul Lucian i-a conferit Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Ordinul Eparhial „Episcop Elie Miron Cristea”, ediția centenară pentru arhierei și un set de engolpioane, precum și părintelui arhidiacon al Înaltului Iosif, Grigorie Burac, o cruce pectorală. De asemenea, domnul deputat Marius Damian și doamna primar a comunei Teregova, Maria Damian, pentru implicarea în organizarea acestui eveniment, le-a oferit Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.

Bucuria din această zi de sărbătoare a fost dublată și de prezența sfintelor moaște ale Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș și Sfântul Andrei Șaguna, ce se păstrează la Catedrala Episcopală din Caransebeș și a Sfântului Pantelimon, ce se păstrează la Schitul „Sfântul Pantelimon” din Caransebeș. Sfintele odoare au fost puse spre închinare într-un baldachin în apropierea altarului unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie, credincioșii prezenți având posibilitatea să se închine pe tot parcursul sfintei slujbe.

Manifestarea a fost organizată de Episcopia Caransebeșului și Consiliul Local al Primăriei Teregova și a fost intitulată generic „Credință și recunoștință, mărturisire și comuniune”. 

După sfânta slujbă Consiliul local al Primăriei Teregova le-a conferit Înaltpreasfințitului Părinte Iosif și Preasfințitului Părinte Lucian, titlul de cetățean de onoare al Comunei Teregova. Același titlu le-a fost oferit și câtorva fii ai satului plecați peste hotare și care s-au remarcat în domeniul lor de activitate, devenind un model pentru consăteni și nu numai. (Pavel Canea)

De același autor

Related Articles