[AUDIO] Începe colectarea brazilor naturali. La Reşiţa și Arad vor fi transformaţi în compost şi peleţi

La fel ca în fiecare an, în luna ianuarie, Primăriile organizează Campania de mediu privind colectarea gratuită a brazilor naturali care au adus bucurie în perioada sărbătorilor de iarnă.

Reşiţenii se pot debarasa gratuit de brazii de Crăciun anunţă Primăria Reşiţa. Conform regulamentului de colectare a deşeurilor, pomii trebuie depozitaţi în zona platformelor de gunoi de unde vor fi ridicaţi de operatorul de salubritate, a declarat pentru Radio Reşiţa şeful Direcţiei pentru Întreţinerea Patrimoniului Local, Daniel Călin:

Până în data de 15 ianuarie toți cetățenii care doresc pot să ducă bradul care ne-a folosit pentru Crăciun la platformele de gunoi publice de pe raza municipiului. Chiar dacă acestea sunt modelul nou de platformă îngropată pot să pună lângă, iar aceștia vor fi colectați de către operatorul de salubritate, dar și de direcția de întreținere pentru o mai mare eficiență. Brazii vor fi trecuți prin tocător și vor fi refolosiți ori ca îngrășământ, ori ca și combustibil pentru centralele pe tocătură“.

Amintim că, este interzisă abandonarea lor pe trotuare sau pe spaţiile verzi, iar nerespectarea regulamentului se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei.

Şi arădenii care în luna anterioară au optat pentru achiziționarea unui brad natural menit pentru a fi împodobit cu ocazia Crăciunului sunt rugați să nu abandoneze deșeul astfel rezultat în condiții neconforme, ci să îl depoziteze în asemenea manieră încât să poată fi colectat și ulterior reciclat, printr-o serie de procese urmate pentru a-l transforma în compost utilizat în fertilizarea solului. În acest sens, Primăria Arad anunță că până la sfârșitul acestei luni se vor asigura, în mod gratuit, activitățile specifice de colectare și transport a coniferelor care au înfrumusețat casele în perioada sărbătorilor.

Activitățile specifice gestionării acestui tip de deșeu sunt sprijinite de prestatorii serviciilor de salubrizare și întreținere spații verzi, aflați în relație contractuală cu Municipiul Arad. Factorii implicați alături de administrația publică locală în demersurile privind reciclarea brazilor de Crăciun sunt SC Gospodărirea Comunală Arad SA, SC Retim Ecologic Service SA și SC FCC Environment România SRL.

Prin desfășurarea acestei campanii se urmărește evitarea și eliminarea practicilor prin care brazii de Crăciun se abandonează în spațiile publice din municipiu, respectiv pe trotuare, în parcuri sau grădini de bloc, precum și asigurarea reciclării deșeului vegetal.

1. Colectarea brazilor din zona de blocuri. Cetățenii care locuiesc în zonele de blocuri din municipiu sunt rugați să depoziteze brazii exclusiv la punctele de colectare a deșeurilor aflate în imediata vecinătate. Deșeurile supuse acestei campanii se vor amplasa organizat, într-un singur loc, exclusiv lângă platformele gospodărești pentru colectarea deșeurilor, nu pe căi de acces, trotuare, spații de parcare, spații verzi etc.

Brazii naturali care provin din apartamentele de la blocuri vor fi colectați de către Prestatorul serviciilor de întreținere și amenajare spații verzi, SC Gospodărirea Comunală Arad SA, în fiecare zi de marți și joi din luna ianuarie 2023. Astfel, deșeurile în atenție trebuie să fie depozitate la punctele de colectare a deșeurilor în seara precedentă colectării (lunea sau miercurea) sau chiar în dimineața zilelor de colectare, anterior menționate.

2. Colectarea brazilor din zona de case. Brazii care se află în locuințele individuale vor fi colectați potrivit programului consacrat de colectare a deșeurilor biodegradabile, prin intermediul lucrătorilor din cadrul SC Retim Ecologic Service SA.

Pentru arădenii care nu cunosc informații cu privire la gestionarea acestei categorii de deșeuri există posibilitatea de a afla detalii cu privire la Graficul de colectare aferent municipiului Arad, respectiv strada și ziua de colectare arondată fiecărui cartier, prin accesarea site-ului https://retim.ro/biodegradabil-arad/. Prin urmare, arădenii din zona de case vor depozita brazii lângă pubela maro, care se va colecta în ziua dedicată colectării deșeurilor biodegradabile și nu a altor tipuri de deșeuri (menajere sau reciclabile).

Depozitarea brazilor de Crăciun se va realiza într-o asemenea manieră încât nu va stânjeni sau împiedica circulația vehiculelor și  a pietonilor. În aceeași măsură, este necesar ca aceștia să fie depozitați în mod ordonat, fără a aduce prejudicii spațiului public sau bunurilor mobile sau imobile din apropiere.

Aceștia trebuie să fie curățați complet de orice fel de decorațiuni (globuri, beteală etc.) sau materiale, respectiv pungile de plastic în care au fost inițial ambalați sau alte materiale care au facilitat transportul lor. Tot astfel, prin depozitarea brazilor spre colectare în cadrul campaniei de mediu organizată de Primăria Municipiului Arad nu se va aduce atingere altor tipuri de deșeuri (deșeuri menajere, deșeuri reciclabile, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase etc.). Aceste condiții sunt impuse întrucât, așa cum s-a arătat, brazii tăiați pentru Crăciun vor ajunge în instalația de tocat, fiind transformați în materie primă pentru compost.

Brazii naturali colectați de la populație vor fi transportați la Stația de Compostare Arad, administrată de SC FCC Environment România SRL, unde vor urma procedurile specifice pentru transformarea lor în îngrășământ. Produsul final va fi folosit în agricultură sau amenajări peisagistice, fiind asigurată în acest sens reciclarea coniferelor care au servit de curând pentru înfrumusețarea caselor de sărbători.

Pentru aceia dintre arădeni care doresc să se bucure de brazii împodobiți până ulterior lunii ianuarie 2023, menționăm că vor fi nevoiți să asigure transportul acestora în regim propriu la Stația de Compostare Arad.

Pentru orice nelămurire sau informații suplimentare cu privire la colectarea brazilor, Primăria Municipiului Arad vă stă la dispoziție la Telefonul Cetățeanului (0257-984) sau prin mijloacele de comunicare scrisă.

De același autor

Related Articles