[AUDIO] Incendiile de vegetaţie din Valea Almăjului pot lăsa fără subvenţii aproape 60 de fermieri. APIA Caraş-Severin face cercetări în teren!

Peste 85 de hectare de teren agricol din Valea Almăjului au fost afectate recent de incendiile de vegetaţie, iar aproape 60 de fermieri riscă să-şi piardă subvenţiile, a precizat pentru Radio Reşiţa directorul APIA Caraş-Severin, Dumitru Stepanescu:

Ne-am autosesizat în urma unui articol publicat în mass media şi ne-am deplasat în Valea Almăjului, în zona comunei Dalboşeţ, cu două echipe de la serviciul control teren şi am constatat, în urma măsurătorilor din teren, în urma identificărilor parcelelor şi blocurilor fizice, că aproximativ 85 de hectare de vegetaţie au fost arse. Am purtat discuţii la sediul Primăriei Dalboşeţ cu factori de răspundere care ne-au relatat că incendiul a fost stins prin forţe proprii, cu ajutorul sătenilor din comună şi în acea suprafaţă cu vegetaţie arsă au fost identificaţi 58 de fermieri care au avut suprafeţele agricole afectate de acest incendiu. Cei 58 de fermieri au avut incendiate 85 de parcele de pajişti permanente şi pomi fructiferi răzleţi. În momentul de faţă lucrăm la verificarea fiecărui dosar din cei 58 de fermieri şi aşteptăm că cei care au fost afectaţi de acest incendiu să vină, să depună în termenul stabilit prin lege, să declare că şi-au găsit suprafaţa incendiată sau dacă au suspiciuni că cineva din comună ar fi procedat în acest mod. După ce fermierilor le expiră perioada de 10 zile, APIA va proceda la eşantionarea acestor parcele la controlul pe teren pentru 2021 cu întreaga exploataţie şi nu doar cu parcelele incendiate“.

Dumitru Stepanescu

Dumitru Stepanescu a mai subliniat că, din primele cercetări reiasă că vinovaţi de arderile miriştilor ar fi oierii care în trecerilor lor prin zonă incendiază, fără a se gândi la urmări, aceste suprafeţe. 

De același autor

Related Articles