Zăpada în sine provoacă rar pagube în agricultură, periculoase însă, atât pentru culturile din câmp, dar mai ales pentru unele specii de pomi fructiferi din livezi sunt gerurile şi îngheţurile de primăvară, a precizat pentru Radio Reşiţa purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin, Liviu Munteanu:

În general cantităţile de precipitaţii, mai ales cele sub formă de lapoviţă şi ninsoare pot să aibă unele efecte asupra stării de vegetaţie a culturilor, în special la rapiţă m-aş referi pentru că în această perioadă se află într-o fenofază de vegetaţie în care prezintă o mare sensibilitate la condiţiile climatice, iar temperaturile scăzute pot deveni un adevărat şoc termic cu impact destul de mare asupra producţiei. Defapt zăpada în sine provoacă destul de rar pagube în agricultură, periculoase sunt gerurile şi îngheţurile de primăvară care pot compromite recoltele. În cazul speciilor pomicole pot fi probleme în urma ninsorii căzute, dar sunt diferite, de la caz la caz, depinde de stadiul de evoluţie al pomilor, în special florile sunt mai rezistente decât fructele legate, tocmai de aceea florile ar putea rezista pe zăpada aceasta, în schimb fructele proaspăt legate dacă temperatura a scăzut sub minus un grad Celsius pot fi afectate şi poate duce la îngheţarea fructului. Pot fi probleme în special la sâmburoase, adică la cireş, vişin, prun, cais, piersic, în schimb mărul rezistă chiar şi până la minus trei, minus patru grade Celsius„.

Liviu Munteanu

Foto: Radio România Reşiţa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.