[AUDIO-FOTO]Program de sărbătoare pentru bunicii reşiţenilor, de ziua lor, la Căminul pentru persoane vârstnice din oraş

Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, marcată anual la data de 1 octombrie a fost sărbătorită, în ajunul evenimentului, vineri, 30 septembrie la Căminul pentru persoane vârstnice din Reşiţa.

Program folcloric, meniu special şi prăjituri pentru bunicii reşiţenilor, de ziua lor, aşa s-ar putea descrie atmosfera petrecută la Căminul pentru persoane vârstnice din oraş la care alături de bătrânii instituţionalizaţi, personalul centrului şi conducerea acestuia, au fost prezenţi oficialităţile judeţului şi o parte din şefii instituţiilor deconcentrate.

Vădit impresionat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca a mărturisit pentru Radio Reşiţa:

Am încercat să aducem un pic de bucurie în sufletele părinților noștri și a bunicilor noștri care au ajuns în aceste așezăminte. Încercăm să facem tot ce ne stă în puteri că să îmbunătățim viața lor, să le aducem câteva bucurii, chiar dacă sunt mărunte. Cred că ceea ce am făcut noi astăzi acestor bunici ai noștri le va rămâne cu gust plăcut, chiar dacă viața i-a adus într-un moment unde putem spune că e mai multă suferință decât bucurie. Transmitem la mulți ani cu ocazia zilei Persoanelor Vârstnice din toată lumea„.

Adânc mişcaţi, Elena Solomonesc – directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin şi Lucian Dunăreanu, directorul căminului, abia au reuşit să îşi stăpânească emoţiile:

Le-am pregătit un program special cu ajutorul colegilor noștri din Consiliul Județean și nu numai. Sunt aici și cei de la Ansamblul Bârzava și cei de la Centrul de Promovare a Culturii Tradiționale Caraș-Severin și sper ca până de seara bătrânii noștri să se simtă foarte bine. La mulți ani, cu multă sănătate să petrecem cât mai mulți ani împreună aici, în Căminul pentru persoane vârstnice Reșița. Persoana cea mai vârstă de aici are 98 de ani, doamna Pătru, am sărbătorit-o zilele trecute. Să le dea Bunul Dumnezeu sănătate și să fie lângă ei„.

De la Mihai Petru Isac şi Andrei Ioan, doi dintre vârstnicii a căror casă a devenit acest cămin, am aflat:

Eu sunt de 3 ani aici. Aici nu-i cămin de bătrâni, aici e un hotel de categoria întâia. De la poartă până în camere, lux, curățenie, mâncare, personal, asistente de invidiat. Acuma mai sunt şi care nu le pre convine, dar le-am spus: dragii mei nu vă convine, staţi acasă. Acasă poate aţi făcut o oală de mâncare și aţi mâncat o săptămână din ea. Aici este toate formele de mâncare, îți dă și supliment şi cafea. Apăi să ne ierte Dumnezeu, eu mai bine de așa nu am văzut„.

Eu sunt de 4 luni şi jumătate aici. Am 88 de ani și 3 luni. Aici parcă e altă viață. Trăiesc în niște condiții extraordinare și le mulțumesc celor care m-au adus aici„.

Vârstnicii instituţionalizaţi au avut parte de un program folcloric susţinut de ansamblurile „Bârzava” şi al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin şi soliştii vocali şi instrumentali ai acestora, cât şi de o slujbă religioasă săvârşită de protopopul municipiului Reşiţa, părintele Gheorghe Şuveţi alături de părintele Moise Linu şi Nicolae Petrişor, iar comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin, col. Ciprian Marian Petrişor şi plutonierul adjutant şef, purtător de cuvânt al instituţiei, Marius Săndulescu au împărţit trandafiri „bunicelor cu suflet de copil” din centru.

A fost o onoare pentru noi să fim prezenți la sărbătorirea Zilei Internaționale a Vârstnicilor. Cu ajutorul colegilor mei am reușit să aducem un strop de fericire pe chipul acestor bătrâni. Am achiziționat niște trandafiri și le-am dăruit fiecărei persoane din acest cămin. Ne bucură foarte mult că putem fi măcar la aceste zile alături de ei. Ne-am fi dorit să fim mult mai activi cu acești bătrâni, dar timpul nu ne permite, dat fiind faptul și multitudinea de misiuni pe care le avem, dar și celelalte acțiuni care le avem cu copiii, dar promitem că vom mai trece pe la acest cămin„.

Capacitatea căminului pentru persoane vârstnice din Reşiţa este de 125 de locuri, din care în prezent ocupate sunt doar 84.

De același autor

Related Articles