[AUDIO-FOTO] Mama și doamna vor să mănânc sănătos

masa la gradinita

Alimentația este o parte esențială din creșterea adecvată a copilului. Încă, de la grădiniță se implementează anumite reguli pentru o dezvoltare armoniasă a celor mici.

Pe măsură ce cresc, copiii devin mai activi și sunt din ce în ce mai expuși contaminării cu viruși și bacterii nocive, în special când se joacă. O hrănire corespunzătoare care să răspundă nevoilor vârstei poate preveni o mulțime de afecțiuni. Hrana în mediul preșcolar este atent aleasă ne spune asistent medical, Daniela Ursu:

„Toate mesele și gustările sunt proaspăt preparate pentru a asigura o valoare nutrițională adecvată. Starea bună de sănătate este unul dintre cele mai importante determinante ale dezvoltării unui copil. Meniurile, în general, se bazează pe lactate, protein, legume, fructe. Se încearcă eliminarea preparatelor cu un aport ridicat de zahăr.”

Cei mici, prea puțini acceptă în totalitate hrana sănătoasă. Să ascultăm ce preferă, ca variant de înlocuire a dulciurilor:

”Mie îmi place lămâia, deoarece e acră și îmi place ca limonadă. Ca dulciuri îmi plac caramelele. Când mănânc tot din farfurie, mama îmi dă câte o recompense dulce. Dacă mănânc prea multe dulciuri o să am probleme cu dinții și o să mă doară și burta”.

”Câteodată mănânc câte un morcov dimineața, unul crud, nu din supă. Eu nu mănânc ciocolată, căci îmi vine iarăși pofta de dulciuri”

Noi, educatorii încercăm să le oferim copiilor variante corecte pentru o dezvoltare armonioasă, aceasta prin programele derulate spune educator, Anca Bejenariu:

”Am vorbit chiar în această săptămână despre cum să creștem sănătoși, cum să ne alimentăm, ce trebuie să facem. Copiii au înțeles și au propus chiar ei să preparăm o limonadă și prăjituri sănătoase”.

Pe lângă cadrele de la grădiniță, în tot acest proces de conștientizare a copiilor asupra importanței unei alimentații sănătoase, un mare aport trebuie să aibă părinții, care să continue acasă ce ceea se face la grădiniță.

(Cristina Corocan)

sursa foto: Gradinita Riki-Priki

Citește și: Spune-mi ce mănânci, ca să-ţi spun cât de sănătos eşti!

De același autor

Related Articles