[AUDIO-FOTO] Zmeura de Feneş – o investiţie sezonieră de succes. 60 de kilograme de fructe, recolta pe zi în sezonul estival!

Când vine vorba de zmeur ne ducem cu gândul la fructele ce se găsesc în pădurile din zonele montane.

Zmeurul este un arbust întâlnit frecvent în zonele de deal şi de munte, unde creşte spontan. Acesta se adaptează cu uşurinţă condiţiilor din grădină, dar poate fi la fel de bine cultivat în pepiniere, unde primeşte întreaga îngrijire de care are nevoie. Se plantează de obicei toamna, în intervalul octombrie-noiembrie şi reprezintă o cultură profitabilă chiar şi atunci când suprafeţele cultivate sunt mici. Însă din anul 2000 au fost făcute o seamă de încrucişări între soiuri pentru a obtine hibrizi ce se pretează bine atât în zonele călduroase, cât şi în cele foarte reci din ţara noastră.

În localitatea Feneş, comuna cărăşeană Armeniş, este momentul culesului fructelor dulci şi aromate, spune cultivatorul de zmeură, Maria Pupeză care a pus bazele unei afaceri de familie profitabile:

Maria Pupeză

Am lucrat 10 ani în Portugalia şi de-acolo mi-a venit ideea înfiinţării unei plantaţii de zmeură în câmp cu tot ce este necesar, sisteme de irigaţii, absolut toate dotările de la A la Z. Am vrut să facem ceva să vedem dacă merge şi am văzut că dă roade, fapt pentru care vrem să ne dezvoltăm mai mult şi să mai plantăm în toamnă, zmeură, căpşuni, mure şi afine. Cu murele e cam greu cu piaţa de desfacere pentru că nu sunt prea căutate din motivul că sunt foarte mulţi oameni care au probleme cu tensiunea arterială şi pe acest considerent nu este caută. Zmeura însă da. Şi afine am avut, dar anul trecut au fost inundaţii mari la noi în zonă şi a măturat toate culturile. Soiurile de zmeură le-am cumpărat de la Pepinierele Fundulea, sunt certificate. În plantaţia noastră avem 5 soiuri: Polka, Laszka, Sokolica, Citria şi Cayuga. Anul acesta am mai încercat două soiuri noi, pe două rânduri, este vorba de un hibotop şi Primalba să vedem cum merge în zona noastră pentru că suntem în zonă de munte. Soiurile plantate de noi sunt foarte productive, cel puţin Laszka dă aproximativ 3-4 kg pe fir, iar Polka, 2 kg. Polka e un soi care rodeşte din iulie până când cade bruma şi Laszka o singură dată, de aceea dă foarte multă şi mare, are aproape 9 grame fructul. Momentan avem un hectar, dar din toamnă mi-am propus să mai plantez încă unul. Cultivatul zmeurii se rentează; zilele acestea am avut chiar şi o ofertă de contract cu o firmă specializată din judeţul Hunedoara, dar nu sunt încă hotărâtă dacă să bat palma cu ei sau nu. Producţie este, aş putea livra fără probleme pentru că la soiul Polka, din 3.500 de fire plantate, ar trebui să recoltez 3 tone anul acesta. Culesul intensiv l-am început de aproximativ o săptămână, pe zi culegem 60 de kilograme de fructe din soiurile Sokolica şi Laszka de pe 4 rânduri cu 600 de fire, Polka rodeşte mai târziu. Toate soiurile acestea de zmeură de cultură provin din Polonia şi au fructele foarte mari, nu sunt ca acelea tradiţionale cunoscute de toată lumea şi bineînţeles că pot fi şi de alte culori nu doar roz ci şi galben cum este Citria. Acest soi este primul văratic, care rodeşte încă de la începutul lunii iunie. Momentan îmi desfac producţia de la poartă şi în pieţele agroalimentare din Caransebeş şi Reşiţa, în zilele de marţi, joi şi sâmbătă sau pe internet pe pagina de socializare facebook Maria Pupeză sau Ionuţ Stepanescu, fiul meu.

Sursa foto: facebook Maria Pupeză

De același autor

Related Articles