[AUDIO/FOTO] Ziua Internațională a Limbii Rromani, marcată la Reșița

În fiecare an, începând din 2009,  ziua de 5 noiembrie are o semnificație specială pentru etnicii rromi din întreaga lume, această zi marcând Ziua Internațională a Limbii Rromani. 

Sucursala Județeană Caraș – Severin a Asociației Partida Romilor ”Pro Europa”, a hotărât ca această zi să fie serbată într-un mod aparte în Caraș Severin. La Muzeul Banatului Montan din Reșița a avut loc o expoziție de carte rromă, au fost susținute prezentări de referință de către profesori de specialitate, inspectori școlari și invitați din țară.

La eveniment a participat și subsecretarul de stat în Ministerul Educației Naționale, Marian Daragiu, care este de părere că evenimentul scoate în evidență faptul că multiculturalitatea și interculturalitatea sunt elemente care pot să fie puse în valoare într-o societate incluzivă, echitabilă, în care fiecare minoritate din România poate să-și exprime liber și cu mândrie valorile culturale.

Suntem aici pentru că limba rromani este liantul identitar. Dacă nu e limbă, nu e istorie, dacă nu e istorie, tu nu exiști”, a declarat Gheorghe Manda, presedinte Asociației Partida Romilor ”Pro Europa” filiala Caras Severin

Deputatul PSD de Caraș Severin, Silviu Hurduzeu, prezent la eveniment, a declarat că județul Caraș Severin este locul în care toate minoritățile locuiesc într-o foarte bună colaborare. Din păcate, una dintre principalele probleme ale comunității rrome o reprezintă în continuare, abandonul școlar.

În toată lumea, sunt aproximativ 4,8 milioane de vorbitori de rromani, țara cu cei mai mulți vorbitori fiind România (273.500 de persoane), urmată de Slovacia (253.943).

Limba rromani cuprinde mai multe dialecte şi face parte din grupul limbilor indice, fiind similară cu limbi precum punjaba și hindi. Primele cuvinte scrise în rromani datează din anul 1547, când englezul Andrew Borde publică treisprezece expresii uzuale în limba rromani, folosindu-se de cunoștințele superficiale ale unui informator.

În anul 1971, rromii au organizat primul Congres Mondial la Londra, acesta fiind piatra de temelie, la dezvoltarea comunității moderne a acestora. Conform deciziei UNESCO, data de 5 noiembrie a fost declarată Ziua Mondială a limbii rromani.

Adrian Constantin

Cele mai citite

Related Articles