[AUDIO-FOTO] Un obiectiv din secolul al XIX-lea din Reşiţa îşi păstrează patina timpului şi se transformă într-un centru modern de expoziții și evenimente

Proiectul de reabilitare al clădirii-monument Şcoala Pittner, un obiectiv simbol al Reşiţei de altădată a intrat în linie dreaptă. Pe amplasamentul din strada Furnalelor din municipiul de pe Bârzava, partenerii din proiect: Primăria Reşiţa, Asociaţia Euroland Banat şi Listhópurinn Rösk din Akureyri/ Islanda, reprezentată de Thora Karlsdottir au prezentat vineri, 23 iulie 2021 etapele proiectului a cărui execuţie propriu-zisă va debuta în primăvara anului viitor.

Consilierul cultural al primăriei Reşiţa, Dorinel Hotnogu pentru Radio Reşiţa despre restaurarea și revitalizarea patrimoniului cultural – centru expozițional și de evenimente – “Școala Pittner”:

Dorinel Hotnogu

Partenerul Asociaţiei Listhópurinn Rösk din Akureyri/ Islanda, reprezentată de Thora Karlsdottir a declarat pentru Radio Reşiţa că este foarte încântată că acest proiect începe să se contureze şi că în curând vor putea şi ei să îşi pună în operă intervenţiile prevăzute:

Thora Karlsdottir

***

Detalii despre proiect:

Demarare proiect: Restaurarea și revitalizarea patrimoniului cultural – Centru expozițional și de evenimente – “Școala Pittner”, Municipiul Reșița

Promotor proiect: Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Reșița.

Parteneri:  Asociaţia Euroland Banat din Reşiţa, România şi Listhópurinn Rösk din Akureyri, Islanda

Obiectivul general: Restaurarea și refuncționalizarea Școlii Pittner cu destinație culturală și punerea în valoare a acesteia prin cooperare cu partenerii asociați în vederea dezvoltării managementului cultural.

Obiective secundare:

  • Consolidarea și restaurarea monumentului istoric „Școala Pittner” ca element de patrimoniu cu destinație culturală, în cadrul căruia vor fi organizate activități culturale, în perioada de implementare a proiectului;
  • Dezvoltarea antreprenorialului cultural și exercitarea managementului cultural prin organizarea activităților culturale propuse prin proiect și planul de valorificare; Dezvoltarea relațiilor bilaterale între țările de origine ale partenerilor, prin organizarea și implementarea activităților culturale în perioada de valorificare a centrului multicultural.

Școala Pittner a fost construită la mijlocul secolului XIX, deține regim de monument și este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice începând cu anul 2015. Deoarece se află într-un stadiu avansat de degradare se impun reparații majore atât în ceea ce privește restaurarea elementelor arhitecturale cât și pentru dotarea cu utilități. Scopul acestei investiții este recuperarea unei clădiri monument care a avut un rol important în viața educațională a orașului, activarea unui centru cultural cu rol de ferment-stimulent cultural și educațional, atât pentru zona în care este amplasat, cât și pentru viața orașului precum și omagierea personalității sufletistului și apreciatului dascăl August Pittner.

După finalizarea procesului de restaurare, clădirea va găzdui evenimente locale ce vor contribui atât la revitalizarea monumentului istoric cât și la îmbunătățirea managementului patrimoniului cultural prin readucerea acestuia în atenția cetățenilor. Evenimentele locale vor consta în: proiecții film, concerte, ateliere pictură dar și reprezentații teatrale.

Valoarea totală a proiectului: 10,962,231.57 lei

Finanțare nerambursabilă: 8,769,785.26 lei (80%)

Contribuție proprie eligibilă solicitant și parteneri: 2,192,446.31 lei (20%)

Perioadă de implementare: 1 octombrie 2020 – 30 aprilie 2024.

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

Foto: Radio România Reşiţa

De același autor

Related Articles