[AUDIO-FOTO] Un obiectiv de marcă dat uitării de autorităţi, dar nu şi de localnici. Aceştia vin cu soluţii

Teatrul de vară, una dintre clădirile emblematice ale Reşiţei, este sigur sortită pieirii, în ciuda demersurilor făcute de Radio Reşiţa şi nu numai, în a o salva.

teatru de vara (1)

În urma nenumăratelor demersuri făcute de reporterii Radio Reşiţa în a ecologiza obiectivul şi în a oferi o şansă factorilor decizionali, în a căror mâini se afla rezolvarea situaţiei, tragice a unui obiectiv de marcă al municipiului de pe Bârzava, până astăzi nu s-a făcut nimic.

Ce a fost însă odată Teatrul de vară îşi aminteşte cu nostalgie Marius Ştiru, unul din localnicii din cartierul Moroasa:

Teatrul de vară s-a inaugurat cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la fondarea uzinelor reşiţene. În cartier, mi-am petrecut tinereţea şi m-am bucurat nespus, alături de alţi prieteni când s-a inaugurat cinematograful de vară. Dar acesta n-a funcţionat foarte mult şi cred că era sortit de la început unui eşec…”.

teatru de vara (3)

La solicitarea unui răspuns plauzibil al reporterilor Radio Reşiţa, Primăria a transmis doar un comunicat sec şi anost:

Imobilul “Teatrul de vară”, situat în Reşiţa, str. Petru Maior, şi terenul în suprafaţă de 3.300 de mp au fost preluate de la Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa, preluarea acestui imobil fiind aprobată de Consiliul Local al Municipiului Reşiţa prin Hotărârea numărul 117/ 23 aprilie 2013. În momentul de faţă, imobilul se află în stare de degradare, din cauza nenumăratelor vandalizări, în ciuda faptului că municipalitatea a luat măsuri de blocare a accesului în clădire, pentru a preveni astfel de incidente, iar Poliția locală efectuează, periodic, verificări în zonă prin patrule. Precizăm că reabilitarea acestei clădiri presupune investiții considerabile iar administrația locală nu are alocate fonduri în bugetul local pentru lucrări de reabilitare a acestui obiectiv. Pe viitor, Primăria Reșița are în vedere darea în administrare a imobilului pentru desfășurarea de activități diverse de către tineri și voluntari și se intenționează atragerea de parteneri, care să administreze clădirea.

teatru de vara (5)

Marius Ştiru însă ar avea şi o soluţie, pentru una dintre emblemele de valoare ale Reşiţei:

Am văzut cu foarte mulţi ani în urmă, când eram copil, o amenajare de agrement foarte ieftină şi eficientă, la Govora Băi în anii 50, s-a chemat solar şi popicărie. Şi pe puţinul teren care a mai rămas disponibil, în perimetrul teatrului de vară, am putea face acest experiment. Am propus de „n” ori această soluţie doar că nimeni nu vrea să mă ia în seamă…”.

Până să găsească însă o soluţie, se pare că Primăria a luat, într-o oarecare măsură, notă de demersurile făcute de Radio Reşiţa şi a blocat accesul în incinta imobilului, prin încuierea uşilor metalice şi debranşarea clădirii de la alimentarea cu gaze naturale şi curent electric, sortindu-l aşa… unei morţi lente, dar sigure asemeni altor multe obiective de pe raza municipiului.

Citeşte şi: [VIDEO] Încă o clădire emblematică a Reşiţei se transformă încet, dar sigur, într-o ruină

[FOTO] Reşiţa bătută la pas. O construcție futuristă ameninţa oraşul de pe Bârzava

(Hardy Cvoica)(Petru Tomici)

De același autor

Related Articles