[AUDIO-FOTO] Turism necivilizat în Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului: Lenjerie intimă în copaci şi deşeuri menajere la tot pasul

În ultima perioadă, de când turiştii au luat cu asalt zonele montane şi ariile protejate din Caraş-Severin, unii dintre ei, certaţi cu bunele maniere, au transformat în adevărate deponeuri locurile pe unde au trecut.

Directorul Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca, trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte vizitele turiştilor pe raza ariei protejate:

O problemă cu care ne confruntăm este gunoiul menajer pe care unii dintre turişti nu-l evacuează din aria protejată şi-l lasă sau îl aruncă la voia întâmplării. Am identificat inclusiv lenjerie intimă pe crengile copacilor. Un gest foarte urât din partea turiştilor. Adică nu poţi lăsa curat că în urma ta vin alţi vizitatori şi nu poţi să te comporţi ca un animal, ăsta e adevărul. De multe ori suntem criticaţi pentru astfel de gesturi ale turiştilor. Noi nu suntem gunoierii nimănui. Gunoiul menajer trebuie evacuat în cea mai apropiată localitate şi depus în tomberoane. Nu putem fi paznici după fiecare cort sau persoană, din cauza numărului redus de rangeri pe care îi avem şi care au în grijă hectare întregi. Omul trebuie să fie responsabil faţă de natură„.

Nicolae Ifca

Conform Legii mediului, a mai subliniat Nicolae Ifca pentru Radio Reşiţa, este interzisă abandonarea ambalajelor, deşeurilor și resturilor de orice fel în parcurile naţionale, turiştii având obligaţia de a le evacua pe cont propriu.

Foto: Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului

De același autor

Related Articles