În perioada 10 octombrie – 19 octombrie 2016, municipiul de pe Bârzava este gazda celei de-a XXXV-a ediții a manifestării „REȘIȚA ÎN 10 DIMENSIUNI”, organizată de Casa de Cultură a Sindicatelor „Corneliu Diaconovici”.

Prima provocare teatrală a manifestărilor va avea loc luni, 10 octombrie, ora 19, când iubitorii de teatru sunt așteptați  în sala de spectacole a Casei de Cultură pentru o reîntâlnire de suflet cu mari actori români, dar și cu amintirea celui mai iubit compozitor de muzică clasică Wolfgang Amadeus Mozart, la spectacolul de teatru „Amadeus”,  de Peter Shaffer. Piesa de teatru a fost  scrisă în anul 1979.

În exclusivitate pentru ascultătorii Radio Reșița regizorul spectacolului „Amadeus”,  Toma Enache,  a făcut câteva mărturisiri care îi vor determina cu siguranță pe cititorii și ascultătorii noștri  să răspundă invitației sale de-a viziona acest spectacol:

Propun prin acest spectacol o întâlnire a profanului cu divinul din muzica lui Mozart, o întâlnire a harului actorilor de excepție cu așteptările publicului larg. Este una din cele mai frumoase piese de teatru scrise despre Mozart și este demn de reținut că filmul a fost făcut după piesa de teatru și nu invers. Filmul are și el în palmares un număr considerabil de premii Oscar. Este o piesă excepțională cu muzica lui Mozart care învăluie tot spectacolul de la început până la sfârșit și o distribuție de excepție. Abia așteptăm să venim la Reșița fiindcă am mai fost și cu „Pluralul englezesc”, un alt spectacol de-al meu, și mă bucur mult că pot reveni și cu „Amadeus”, dar și cu „Jumătatea mea – bărbatul”, de George Arion, în interpretarea Cezarei Dafinescu.  Acest spectacol ne face să ne și  amuzăm, să ne punem foarte multe întrebări și să ne întristăm la final, când Amadeus pleacă din lumea noastră, acea lume înviată de Salieri pentru o seară. O întâlnire a purității luminoase cu muzica din noi și în tot acest joc, să ne imaginăm că suntem pe rând Mozart și Salieri,  iar la final să recunoaștem că ambii există în fiecare din noi. Dintotdeauna!”.

În vremurile de astăzi predomină Salieri?

„Da, foarte bine ziceți. Nu știu dacă predomină, dar sunt sigur că exact ca și în piesa lui Peter Shaffer  au funcții mai importante sau sunt la conducerea soartei  multor oameni  de valoarea lui Mozart. Din punctul acesta de vedere sunt mai importanți , sunt de obicei cei care conduc în postura de Salieri și atunci sunt cei care au această putere de a face viața și mai grea celorlalți. Așa se intâmplă și azi, soarta grea a multora dintre noi este făcută de cei care conduc, care spun cum spuneau și pe vremuri-

Mozart mi-a plăcut, dar are prea multe note muzicale.

Dar nu are nici mai multe, nici mai puține, are exact cât trebuie”.

Despre Salieri , Peter Shaffer: „Salieri: Sfântul ocrotitor al mediocrităţii”.

„Da, dar era compozitorul curții regale, el decidea cine ce face și spunea despre Mozart că nu este așa de bun, circulă bârfe despre el.

Din păcate și la noi, de exemplu, așa s-a spus despre Nichita Stănescu când a fost propus de Academia Suedeză și de poeții sârbi pentru premiul Nobel…

Salierii ăștia sunt peste tot, dar este important că există în continuare și foarte mulți ca Mozart cu partea lor de lumină și de adevăr care caută și doresc asta… nimeni nu este perfect, dar partea asta de lumină  și adevăr este susținută de foarte mulți oameni care iubesc frumosul și arta, pentru astfel de oameni ca Mozart vine lumea să vadă un spectacol.

Acest proiect „REȘIȚA ÎN 10 DIMENSIUNI” este făcut de oameni entuziaști ca Marian Apostol,  care se străduiește să facă lucruri frumoase ca să-i aducă pe toți cei care-și doresc să se împărtășească cu puțină lumină artistică, să iasă din întunericul pe care Salieri îl dorește dintotdeauna și acum și atunci.

Sper ca publicul din Reșița să înțeleagă că este o întâlnire unică , un spectacol despre un personaj unic-Mozart, cu muzica lui unică și o distribuție de excepție compusă din mari actori care vor urca pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor „Corneliu Diaconovici” din Reșița”.

Din distribuție fac parte actorii: Ion Dichiseanu, Tomi Cristin, Victoria Cocias, Eugen Cristea, Daniel Nițoi, Malina Tomoiagă, Liviu Cheloiu, Teodora Calagiu Garofil, Theodora Vasu Mustafa, Andrei Necula, Armand Iliescu, Laura Ciorei, Darko Huruială! Regia: Toma Enache

Anca Bica-Bălălău