[AUDIO-FOTO] Săptămâna Culturii a debutat la Reşiţa

Dedicată săptămânii culturii, Muzeul Banatului Montan din Reşiţa în colaborare cu Serviciul judeţean Arhivele Statului din Caransebeş, au vernisat marţi, 11 ianuarie, în foaierul Consiliului Judeţean Caraş-Severin o expoziţie de litografie şi carte poştală urbană din perioada interbelică.

„O săptămână de cultură” este intitulat proiectul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, derulat înainte de Ziua Culturii Naţionale, eveniment ce a debutat la Reşiţa printr-o expoziţie de cărţi poştale de arhivă din colecţia a peste 500 de exemplare a Muzeului Banatului Montan, a precizat pentru Radio Reşiţa, Livia Magina – directorul instituţiei de cultură din oraş:

Expunem carte poștală care ilustrează arhitectura urbană din Reșița, din Oravița, din Bocșa, din Moldova Nouă și din Băile Herculane. Vernisajul se desfășoară la Consiliul Județean, deoarece ne dorim să itinerăm această expoziție și în orașele despre care este vorba în imagini. Toate cărțile poștale sunt din perioada interbelică, adică înainte de administrația românească„.

Cărţile poştale sunt mărturii vii ale trecutului istoric şi cultural al oraşelor din Caraş-Severin care merită să fie păstrate în arhivele statului, spune Ovidiu Roşu – directorul Serviciului Arhivele Statului din Caransebeş:

Noi păstrăm documente create de către instituții în special, dar avem posibilitatea și chiar o facem să păstrăm, să depozităm, să valorificăm și documente provenite de la persoane fizice şi de la colecționari sau chiar de la familii. Avem din Reșița, din Caransebeș și suntem deschiși în continuare să preluăm astfel de fonduri și colecții personale„.

O expoziţie similară a fost vernisată şi la Galeria Direcţiei pentru Cultură Caraş-Severin, care poate fi vizitată până vineri, 20 ianuarie, dată la care se încheie Zilele Culturii Naţionale la Reşiţa.

   

Cele mai citite

Related Articles