[FOTO] Pomi de Crăciun până în ziua de ajun, în două locaţii… la Reşiţa

În Caraş-Severin, brazii se comercializează, în locaţii special amenajate de marile magazine.

Reporterii Radio Reşiţa au urmărit piaţa pomilor de iarnă în capitala Banatului de Munte şi consemnează:

La Reşiţa, pomi de Crăciun se găsesc în două locaţii din cartierul Lunca Bârzavei, iar preţurile sunt la fel ca anul trecut, spun comercianţii, între 30 şi 200 de lei în funcţie de mărime şi aspect. Ei au pus la dispoziţia reşiţenilor, în prag de sărbătorile de Crăciun de anul acesta, aproximativ 500 de brazi din specia Normandia, proveniţi de la o pepinieră de câteva sute de hectare din judeţul Sălaj. Comercianţii nu sunt pentru prima dată prezenţi în municipiul de pe Bârzava, ei vin de câţiva ani consecutiv şi şi-au format un public cumpărător, care îi aşteaptă de fiecare dată. Pomii au dimensiuni cuprinse între 0.50 metri şi 3.50 metri, iar preţurile sunt adaptate la cele de pe piaţă, spun comercianţii. În preţ intră ambalarea pomului de iarnă şi chiar şi aşezarea în suport, pentru cei care nu dispun de un asemenea accesoriu. Amintim că, toţi pomii sunt crotaliaţi şi se eliberează factură pentru fiecare exemplar cumpărat, drept dovadă că aceştia au fost achiziţionaţi dintr-un loc special amenajat şi nu sustraşi ilegal din fondurile silvice.

Reşiţenii au studiat oferta pomilor de iarnă de anul acesta însă sunt nemulţumiţi de preţurile „cam mari” cum spun unii dintre aceştia. Întrebaţi pentru ce fel de pom optează şi cât de dornici sunt să aibă brad de Crăciun în casă, mulţi au susţinut ideea că un pom natural este mult mai bun decât unul artificial, se simte atmosfera de sărbătoare, miroase altfel în încăpere, pe când unul artificial doar salvează pădurea.

La standurile cu brazi din municipiul de pe Bârzava au venit să-şi aleagă pomi chiar şi cumpărători sosiţi acasă de peste hotare, care an de an de sărbătorile de iarnă, trec să ia câte un brad de la comercianţii sălăjeni.

Un astfel de pom, pentru ca să ajungă la dimensiunea potrivită pentru comercializare, are nevoie de un interval cuprins între 5 şi 10 ani, spun comercianţii. Oamenii însă nu trebuie să se teamă căci pomi de iarnă vor fi suficienţi şi în anii care vor veni, iar Reşiţa este o piaţă de desfacere foarte bună, au conchis aceştia.

Reamintim că, la Reşiţa brazi de Crăciun se mai găsesc până în ziua de ajun în cele două locaţii amenajate în parcările retailer-ilor Kaufland şi Dedeman, iar aceia care „se încumetă să taie şi să comercializeze ilegal pomi de iarnă le recomandăm să nu se încumete la asemenea acte, căci riscă amenzi de până la 3.000 de lei„, spun reprezentanţii Gărzii forestiere Caraş-Severin. (Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles