[AUDIO-FOTO] Hramul Catedralei Episcopale din Caransebeş a reunit 12 ierarhi şi sute de credincioşi

La hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș au oficiat anul acesta Sfânta Liturghie 12 ierarhi, în prezenţa a sute de credincioşi, printre care copii şi tineri.

Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” își sărbătorește hramul principal în a doua duminică după Paşti, Duminica Tomii.

După ce au mers în procesiune de la Centrul Eparhial până la Catedrala Episcopală, Înaltpreasfintitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaei, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Galaction, Episcopul Alexandriei, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Sfânta Liturghie a fost împodobită prin răspunsurile liturgice date de Corul Catedralei Episcopale, dirijat de părintele profesor Petru Paica. La bucuria hramului au luat parte și autorități centrale, județene și locale.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul, care a subliniat identificarea fiecărui om cu starea de îndoială a Apostolului Toma.

De asemenea Înaltpreasfintitul Părinte Ioan a afirmat la final că „de moarte nutrebuie să ne mai fie frică, însă ar trebui să ne fie frică de înviere, pentru că atunci vom da socoteală de tot ce am făcut în această viață”.

IPS Ioan

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Lucian a mulțumit celor 11 arhierei, precum și oficialităților, preoților și tuturor credincioșilor care au participat la acest important eveniment din Eparhia Banatului Montan.

PS Lucian

După Sfânta Liturghie în fața Catedralei a avut loc și un moment artistic de promovare a folclorului tradițional bănățean.

Odată cu sărbătorirea hramului a debutat și ediția a XV-a a Zilelor Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului, dedicată Anului omagial al rugăciunii.

Prima dorinţă de a ridica la Caransebeş o catedrală episcopală a aparţinut patriarhului Miron Cristea. Piatra de temelie a fost pusă după mulți ani la data de 27 octombrie 1996. După multă trudă din partea tuturor celor implicaţi, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în 12 septembrie noua catedrală a Caransebeşului, cel mai de seamă aşezământ bisericesc al credincioşilor ortodocşi din Banatul de Munte a fost sfinţit. Părintele Patriarh i-a dat și al doilea hram pe „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. (arhdiac. Pavel Canea)

De același autor

Related Articles