[AUDIO-FOTO] Publicişti şi jurnalişti din Banatul sârbesc într-o vizită amicală la Reşiţa de Ziua Banatului

Ziua Banatului a fost marcată miercuri, 21 iulie la Biblioteca Germană “Alexander Tietz” din Reşiţa în prezenţa unei delegaţii de gazetari şi jurnalişti din Banatul Sârbesc din Alibunar, Coştei, Nicolinţ şi Panciova, reprezentând Casa de Presă şi Editura “Libertatea”.

Despre prezenţa în capitala Banatului de Munte, directorul cotidianului “Libertatea”, Mariana Stratulat pentru Radio Reşiţa:

Ne-a revenit deosebita plăcere şi onoare să ne aflăm azi la Reşiţa într-o zi de sărbătoare pentru că în urmă cu 200 de ani s-a născut Alecsandri, deci totul în viaţa au un scop şi toate se leagă într-un fel printr-un joc al destinului. Am venit cu o delegaţie din Panciova, Alibunar, Nicolinţ şi Coştei să reprezentăm Casa de Presă şi editura Libertatea. Alături de mine se află directorul adjunct Valentin Mic care este şi redactorul responsabil al săptămânalului “Libertatea”, dr. Eufrosina Grăuneanţ – colaboratoarea noastră, autoarea mai multor volume de studii ştiinţifice, volume valoroase şi jurnalista Adriana Petroj. Scopul vizitei este de a prezenta Casa de Presă şi editura Libertatea cu toate că la reşiţeni suntem între preteni, ne cunoaştem de ani în şir, colaborăm, dar niciodată nu este de prisos să revenim şi să vă reamintim de tot ceea ce facem noi acolo. Vizita s-a consumat prin intermediul d-nei prof. Maria Radu Nowak, o colaboratoare fidelă a noastră, căreia cu această ocazie i-am decernat şi unele premii, recunoştinţe, în semn de mulţumire pentru tot ce face pentru noi. Mulţumesc şi domnului Erwin care a organizat toate acestea. La bibliotecă ne-am simţit foarte bine, totul a fost organizat impecabil şi suntem foarte fericiţi că am reuşit în această zi să fim printre prieteni.

Mariana Stratulat

Mariana Stratulat a mai subliniat că, prezenţa la Reşiţa este strâns legată şi de marcarea celor 303 ani de la semnarea tratatului de pace de la Pojarevăţ din 21 iulie 1718, dată declarată în 2016 de către Senatul României ca zi a Banatului.

Amintim că, tratatul de la Passarowitz sau Pojarevăț din 21 iulie 1718 a fost cel prin care s-a încheiat războiul dintre Imperiul Otoman pe de-o parte și Imperiul Habsburgic și Republica Venețiană de cealaltă parte.

Gazetarii şi jurnaliştii din Banatul Sârbesc au primit în dar un pachet de cărţi din partea directorului Bibliotecii Judeţene “Paul Iorgovici” Caraş-Severin, prof. Clara Maria Constantin, dar şi diplome de onoare şi plachete din partea organizatorilor, Comisia de femei din cadrul Ligii Judeţene a Pensionarilor din Caraş-Severin, reprezentată de prof. Maria Radu Nowak şi Forumul Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, respectiv Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, prezidată de Erwin Josef Ţigla.

Părintele Petru Berbentia şi rectorul Centrului Universitar “Babes-Bolyai” din Reşiţa, conf. univ. dr. Andrade Bichescu au vorbit despre îndelungata şi fructuoasă colaborare cu Banatul Sârbesc şi relaţia cu prietenii de peste Dunăre.

Cei prezenţi au avut prilejul să afle despre activitatea Casei de Presă şi a Editurii “Libertatea” din Panciova/ Serbia şi să vadă o bogată colecţie de carte şi publicaţii româneşti, tipărite în Banatul Sârbesc.

Foto: Radio Romania Reşiţa

Cele mai citite

Related Articles