[AUDIO-FOTO] Festivalul gastronomic al etniilor şi Alaiul Primăverii în desfăşurare la Reşiţa

Casa de cultură a sindicatelor prinde viaţă. Spiritul lui Horaţiu Vornica – omul care a ţinut vie timp de 45 de ani activitatea culturală în acest spaţiu, trecut la cele veşnice în urmă cu doar câteva zile, s-a întors să susţină viaţa culturală a oraşului de la poale de Semenic.  

Astfel, în acest sfârşit de săptămână în instituţia de cultură din Reşiţa se desfăşoară 3 manifestări culturale care au la bază un numitor comun: folclorul.

Peste 50 de producători de produse tradiţionale şi mici meşteşugari din întreaga ţară şi-au dat întâlnire în acest sfârşit de săptămână în capitala Banatului de Munte, la Reşiţa unde timp de trei zile, începând de vineri, 13 mai se desfăşoară prima ediţie a Festivalului gastronomic al etniilor. Evenimentul are loc la Casa de cultură a Sindicatelor din oraş şi este un preambul pentru Alaiul primăverii de sâmbătă, 14 mai.

Reporterul Radio Reşiţa, Hardy Cvoica a fost în târg şi stat de vorbă atât cu reşiţenii prezenţi, veniţi la plimbare şi cumpărături, cât şi cu producătorii ajunşi la Reşiţa:

Deschiderea oficială a avut loc vineri, 13 mai la ora 16.00 cu un spectacol pe scena Casei de cultură a sindicatelor din municipiu, susţinut de 4 ansambluri din oraş. Este vorba de Bârzava, Reşiţeana, Datina cărăşană şi Semenicul.

Alaiul Primăverii şi parada costumelor populare va avea loc sâmbătă, 14 mai de la ora 10.00 pe un traseu nou cuprins între Universitatea Eftimie Murgu – Centrul Civic şi Casa de cultură.

Cea de-a doua zi a evenimentului va oferi reşiţenilor un amplu spectacol folcloric pe scena Casei de cultură, şi-au anunţat prezenţa peste 20 de ansambluri şi formaţii culturale din Banat.

Duminică, 15 mai manifestările culturale vor începe de la ora 16.00 şi cuprind în program formaţiile etniilor conlocuitoare, este vorba de: sârbi, ucraineni, germani şi rromi.

***

Miercuri, 11 mai 2016:

Iubitorii folclorului bănăţean vor avea prilejul să participe timp de trei zile, în acest sfârşit de săptămână, începând de vineri, 13 mai la tradiționala manifestare Alaiul Primăverii la Reşiţa.

IMG_8536În cadrul evenimentului va avea loc şi prima ediţie a Festivalului Gastronomic al Etniilor din Banatul montan. Despre acţiune, Marian Apostol – directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, organizatorul principal al activităţilor:

Alaiul Primăverii la Reşiţa, ajuns la cea de-a 35-a ediţie, se va desfăşura anul acesta pe un traseu nou cuprins între> Universitatea Eftimie Murgu – Centrul civic al municipiului de pe Bârzava şi Casa de Cultură a Sindicatelor în incinta căreia vor avea loc toate spectacolele susţinute de cele peste 40 de formaţii culturale invitate.

IMG_8538Evenimentul în sine are ca scop promovarea costumului popular, precum şi a obiceiurilor și tradițiilor din zona Banatului de Munte. De-asemenea, pe toată durata festivalului vor avea loc o serie de alte spectacole cu intrare gratuită a publicului, a mai spus Marian Apostol.

Foto: Radio Romania Reşiţa

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles