[AUDIO-FOTO] Evenimentul istoric de la 1 Decembrie 1918, reconstituit după 104 ani de elevii Colegiului Naţional “Diaconovici-Tietz” din Reşiţa

Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia a fost retrăită simbolic marţi, 29 noiembrie la Colegiul Naţional “Diaconovici-Tietz” din Reşiţa.

Momentul aniversar desfăşurat în preambulul zilei sărbătorii naţionale, sub genericul “Ziua României-Ziua ţării mele”, a fost susținut de către elevii claselor gimnaziale şi liceale în curtea unităţii de învăţământ. Ei au prezentat în cadrul unei scenete etapele realizării la Alba Iulia în urmă cu 104 ani a României Mari:

România întregită s-a realizat într-un context istoric, pe cale democratică, prin adunări cu caracter reprezentativ, pe care elevii reşiţeni au reuşit să le transpună în realitate, a precizat pentru Radio Reşiţa prof. Viorica Gârtoi – directorul Colegiului Naţional “Diaconovici-Tietz”:

A devenit o tradiție ca proiectul “Ziua României- Ziua Țării Mele” să se desfășoare în preajma Zilei Naționale. Scopul proiectului este de a cultiva elevilor apartenența la spațiul românesc, apartenența la identitatea națională, de a înțelege evenimentele anului 1918 – un eveniment important în istoria devenirii României Mari. Încercăm să reconstituim acele evenimente de la Marea Adunare de la Alba Iulia. Actorii sunt elevii, iar prin această reconstituire aceştia își dezvoltă atașamentul față de spațiul românesc, își dezvoltă sentimentul de patriotism. Proiectul are nu numai reconstituirea Marii Uniri, are și momente în care sunt transmise tradițiile și obiceiurile. Ne dorim ca prin aceste activități desfășurate să insuflăm și să formăm elevilor noștri deprinderea de a transmite mai departe identitatea națională și tot ceea ce înseamnă valorile românești. Le dorim pe această cale elevilor noștri la mulți ani, la mulți ani românilor la mulți ani, România!

Acţiunea a făcut parte din proiectul educaţional “Ziua României-Ziua ţării mele”, derulat la Colegiul Naţional “Diaconovici-Tietz” din Reşiţa de toţi elevii acestei unităţi de învăţământ, am aflat de la coordonatorul acestuia, prof. învăţământ primar Gabriela Smarandache:

În paralel cu colegii lor mai mari, cei mai mici elevi ai unităţii de învăţământ au prezentat un amplu program artistic în sala de festivităţi a şcolii:

Manifestările desfăşurate au ajuns anul acesta la cea de-a XVI-a ediţie. La mulţi ani România, La mulţi ani români!

De același autor

Related Articles