Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] CMR dorește schimbarea sistemului actual de gestionare a greșelilor medicale. O nouă dezbatere a avut loc la Timișoara

Colegiul Medicilor din România dorește schimbarea sistemului actual de gestionare a greșelilor medicale. În cadrul unei dezbateri organizate astăzi la Universitatea de Medicină din Timișoara, reprezentanții medicilor din România au adus în discuție necesitatea eficientizării mecanismelor de răspundere civilă și disciplinară în caz de malpraxis prin înființarea unui corp al experților medicali care să realizeze expertiza judiciară.

[AUDIO-FOTO] CMR dorește schimbarea sistemului actual de gestionare a greșelilor medicale. O nouă dezbatere a avut loc la Timișoara

Articol editat de Daiana Rosca, 16 noiembrie 2022, 21:35

Medici acreditați din toate specialitățile care cunosc foarte bine practica medicală (inclusiv ghidurile și protocoalele medicale) aceștia vor oferi expertiză medicală instanțelor civile astfel încât să lămurească dacă este un caz de malpraxis sau nu. Spre deosebire de alte domenii unde expertiza judiciară este realizată de experți independenți acreditați, expertiza în domeniul malpraxisului se face de către serviciile de medicină legală la nivel teritorial și respectiv Institutul Național de Medicină Legală.

Acest mecanism creează blocaje foarte mari, pentru că apar contestații la nivelul serviciilor teritoriale de medicină legală și dosarele trebuie trimise către o comisie națională ce judecă toate aceste contestații la nivelul întregii țări. Întârzierile sunt semnificative și pot ajunge de la câteva luni la câțiva ani.

“Credem că introducerea unui corp al experților medicali, format din medici practicieni de diferite specialități, acreditați să ofere expertiză judiciară instanțelor ar permite fluidizarea mecanismului de răspundere civilă în caz de malpraxis. În sistemul actual de gestionare a greșelilor medicale în România sunt multe disfuncționalități care nemulțumesc atât medicii cât și pacienții în situația în care o greșeală medicală generează o suferință sau un prejudiciu unui pacient, iar noi ne-am propus să discutăm problemele cât mai deschis și să venim și cu soluții”, spune Prof. Dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

În cele mai multe cazuri nu doar medicul este de vină pentru malpraxis ci și sistemul medical! Problemele precum lipsa medicamentelor și a materialelor sanitare, aparatura medicală veche sunt elementele care în unele situații pot pune în pericol actul medical chiar dacă medicul este bine pregătit și știe ce are de făcut, explică președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu.

În plus, practica CEDO a arătat că sistemul actual nu asigură independența expertizei judiciare în cauzele de malpraxis, sistemul de medicină legală fiind direct subordonat autorităților din domeniul sănătății”, a declarat la rândul său Nicoleta Popescu, avocat al Colegiului Medicilor din România.

În cadrul primei dezbateri publice pe acest subiect, desfășurată la începutul lunii noiembrie, cu participarea medicilor, reprezentanților presei, asociațiilor de pacienți, societății civile și sindicatelor în domeniul medical, reprezentanții Colegiului Medicilor au arătat că subliniat că pacientul are un drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensații financiare în cazul în care o greșeală medicală i-a cauzat o suferință sau un prejudiciu pacientului. În acest sens, sunt necesare modificări legislative care să permită o soluționare mult mai rapidă a dosarelor de răspundere civilă în caz de malpraxis. În plus, se impune și întărirea mecanismelor de răspundere disciplinară astfel încât, în cazul greșelilor grave sau repetate, de exemplu, să intervină ridicarea dreptului de practică a medicului pentru a proteja alți pacienți.

În cadrul evenimentului de la Timișoara a fost continuată discuția pe tema raportării voluntare și analizei detaliate a greșelilor medicale într-un sistem nepunitiv, pentru a evita repetarea acestora pe viitor și a îmbunătăți calitatea actului medical.

„Deși erorile medicale pot fi cauzate de personalul medical, factorii ce țin de sistem sunt principalii responsabili de apariția erorilor medicale – resursele umane limitate, echiparea necorespunzătoare a unităților sanitare, legiferarea incompletă etc iar acest lucru este larg acceptat la nivel internațional”, a reiterat Prof. Dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Participanții au discutat și modalități concrete de reducere a greșelilor medicale, discuția fiind centrată pe una din zonele cele mai expuse, respectiv domeniul ATI, datorită intervenției Prof Dr Dorel Săndesc de la Timișoara. Ca și în dezbaterea de la București, vorbitorii au subliniat că actualele condiții din sistemul medical românesc accentuează stresul și suprasolicitarea medicilor, favorizând apariția greșelilor. Consecințele principale ce decurg de aici sunt medicina defensivă și emigrația medicilor, ceea ce afectează negativ sistemului de sănătate din România.

Mecanismul răspunderii civile în caz de malpraxis nu funcționează eficient, polița de malpraxis nu oferă o protecție reală. Participanți au agreat că în cazul în care o greșeală medicală a cauzat suferință sau un prejudiciu pacientului, acesta are un drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensații financiare pentru repararea suferinței cauzate, respectiv a prejudiciului.

“Sistemul actual de despăgubire pentru pacienți, victime ale greșelii medicale, nu funcționează , iar răspunderea penală a medicilor s-a dovedit că nu este o soluție eficienta nici pentru medici, nici pentru pacienți. În cazul greșelii medicale din culpă, dorim sa asigurăm un mecanism eficient de răspundere civila și disciplinară care să garanteze respectarea drepturilor pacienților”, Avocat CMR Nicoleta Popescu.

Nici medicii nu sunt mulțumiți de sistemul actual: “Polița de malpraxis nu funcționează în practică. Exista atât de multe clauze de excludere încât medicul nu este protejat deloc in situația in care se afla într-un caz de malpraxis. 90% dintre polițe exclude daunele morale pentru pacienții victime ale greșelilor medicale”, Avocat CMR Nicoleta Popescu.

În acest sens, ar fi necesare modificări care să permită eficientizarea mecanismelor de răspundere civilă a medicilor și o mai mare implicare a sistemului de asigurări în despăgubirile acordate în caz de malpraxis medical, în așa fel încât să avem cât mai puține cauze de malpraxis în zona răspunderii penale. În plus, în cazul greșelilor grave sau repetate, se impune ridicarea dreptului de practică a medicului pentru a proteja alți pacienți.

La dezbaterea de la Timișoara au participat medici din județele Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin, Bihor. Și județul Caraș-Severin a fost foarte bine reprezentat de medicii: Alexandrina Terfăloagă, Loredana Schmelas, Adrian Măgureanu, Romeo Dumitrescu și Gheorghe Borcean, cei din urmă fiind foarte vocali, găsind soluții concrete atât pentru îmbunătățirea actului medical cât și pentru conturarea unei noi legi care să eficientizeze mecanismelor de răspundere civilă și disciplinară în caz de malpraxis.

Dezbaterile vor continua în perioada următoare, la nivel național. Următoare întâlnire publică va avea loc în data de 23 Noiembrie 2022, la Universitatea de Medicina și Farmacie “George Emil Palade” din Târgu Mureș. În lunile Ianuarie și februarie 2023, aceste dezbateri publice vor continua în Cluj, Iași și Craiova. Colegiul Medicilor din România își exprimă speranța ca prin soluțiile identificate în cadrul evenimentului de astăzi de la Timișoara și în cele care vor urma să contribuie la o mai bună aliniere a sistemului medical românesc la practicile internaționale, creșterea calității actului medical și gradului de satisfacție a pacienților.

Lan de grâu, mistuit de flăcări în Gherteniș
Actualitate joi, 20 iunie 2024, 15:07

Lan de grâu, mistuit de flăcări în Gherteniș

Pompierii militari cărășeni au intervenit astăzi în localitatea Gherteniș, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un lan de grâu. La fața...

Lan de grâu, mistuit de flăcări în Gherteniș
În Caraş-Severin, grădiniţele cu program prelungit functionează şi pe perioada vacanţei de vară
Actualitate joi, 20 iunie 2024, 14:30

În Caraş-Severin, grădiniţele cu program prelungit functionează şi pe perioada vacanţei de vară

În Caraş-Severin, grădiniţele cu program prelungit functionează şi pe perioada vacanţei de vară, fiind un colac de salvare pentru parinţii...

În Caraş-Severin, grădiniţele cu program prelungit functionează şi pe perioada vacanţei de vară
Laptele, brânza şi ouăle, în vizorul inspectorilor sanitar-veterinari în perioada sezonului estival
Actualitate joi, 20 iunie 2024, 14:25

Laptele, brânza şi ouăle, în vizorul inspectorilor sanitar-veterinari în perioada sezonului estival

Pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare din perioada sezonului estival, inspectorii sanitar-veterinari au efectuat peste 150 de controale în...

Laptele, brânza şi ouăle, în vizorul inspectorilor sanitar-veterinari în perioada sezonului estival
Peste 100 de persoane s-au adăpostit în corturile anticaniculă din Reşiţa
Actualitate joi, 20 iunie 2024, 12:07

Peste 100 de persoane s-au adăpostit în corturile anticaniculă din Reşiţa

Corturile anticaniculă, instalate zilele acestea de primăria Reşiţa în locurile cele mai aglomerate din oraş, sunt o binecuvântare, susţin...

Peste 100 de persoane s-au adăpostit în corturile anticaniculă din Reşiţa
Actualitate joi, 20 iunie 2024, 11:01

Lipsa unei surse permanente de apă, devansează lucrările la cimitirul animalelor din Reşiţa

Viitorul cimitir al animalelor din Reşiţa va fi mutat cu 200 de metri mai în spate faţă de locaţia asanată în prezent din lipsa unei surse...

Lipsa unei surse permanente de apă, devansează lucrările la cimitirul animalelor din Reşiţa
Actualitate joi, 20 iunie 2024, 08:16

Un polițist din Băile Herculane s-a împușcat accidental în picior cu arma din dotare

Un polițist din Băile Herculane, județul Caraș-Severin, s-a împușcat din greșeală, miercuri, cu arma din dotare, miercuri, în picior,...

Un polițist din Băile Herculane s-a împușcat accidental în picior cu arma din dotare
Actualitate joi, 20 iunie 2024, 07:56

CFR anunță că viteza medie a trenurilor va fi redusă cu 20-30 Km/h din cauza temperaturilor ridicate

CFR SA a anunţat că viteza medie a trenurilor va fi redusă cu 20-30 de km/h, până vineri, din cauza temperaturilor ridicate, şi a precizat că...

CFR anunță că viteza medie a trenurilor va fi redusă cu 20-30 Km/h din cauza temperaturilor ridicate
Actualitate miercuri, 19 iunie 2024, 19:19

Tir răsturnat în urma unui accident rutier pe DN 6, localitatea Cornea

În urma unui accident rutier, un tir s-a răsturnat pe DN 6, în localitatea Cornea. Au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Caransebeș...

Tir răsturnat în urma unui accident rutier pe DN 6, localitatea Cornea