Aeroportul Caransebeș este animat săptămâna aceasta de piloții și cadrele medicale care se pregătesc pentru deschiderea primului punct aeromedical din țară. Stagiul de pregãtire durează până vineri, 28 mai 2021, iar diferența dintre punctul de la Caransebeș și alte puncte aeromedicale este folosirea troliului în zone greu accesibile.

Punctul aeromedical de la Caransebeș va fi dotat cu elicopter de ultimă generație, piloții care vor pilota elicopterul SMURD de tip H135 provin din toatã țara, din toate structurile IGAV, iar cadrele medicale care vor deservi acest punct medical sunt din Timișoara, Caransebeș și Reșița, a declarat Ciprian Rusu, împuternicit comandant al Unitãții Speciale de Aviație de la Caransebeș.

Prezent la stagiul de pregătire, dr. Marian Cotoșpan, șeful UPU Caransebeș spune că județul Caraș Severin avea mare nevoie de un punct aeromedical, timpul de salvare în situații de criză fiind de doar 7 minute cu elicopterul.

Locotenent comandor Sorin Arba, pilot militar care își desfășoară activitatea la punctul aeromedical din Arad, va fi cel care va coordona punctul montan de la Caransebeș, după deschidere. El spune că fiind primul punct de operare montană din țară, va fi o provocare atât pentru personalul din Inspectoratul General de Aviație, cât și pentru cadrele medicale.

Convocarea din aceste zile de la Caransebeș este condusă de Departamentul de Instruire și Perfecționare din cadrul IGAV și reprezintă o primă etapă din cadrul pregătirii necesare deschiderii acestui punct aeromedical.