[AUDIO-FOTO] 10 octombrie: Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti, marcată în Târgul Neuwerk-ului din Bocşa şi Piaţa Volantă din Reşiţa

[UPDATE] Un regal al roadelor toamnei au fost expuse reşiţenilor duminică, 9 octombrie în Piaţa volantă din oraş. Târgoveţi cu coşuri şi navete încărcate de legume, fructe, produse lactate sau de carmangerie au umplut tarabele din piaţă încă de la primele ore ale dimineţii. Astfel, reşiţenii au avut la dispoziţie o ofertă bogată de mărfuri aduse direct din grădinile, solariile sau livezile producătorilor locali din Caraş-Severin şi Timiş.

***

[UPDATE] Producătorii locali din: Fârliug, Cornereva, Scăiuş, Ezeriş, Bocşa, Soceni şi-au prezentat sâmbătă, 8 octombrie produsele în tradiţionalul târg de toamnă al Neuwerk-ului din Bocşa unde cei interesaţi în a-şi umple sacoşele la preţuri de producători îi vor găsi şi duminică, 9 octombrie între orele 8.00 şi 14.00, a precizat pentru Radio Reşiţa, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură din Bocşa, Dan Liuţ:

O gamă largă de produse de sezon, precum: legume, fructe, produse apicole şi de carmangerie, dar şi lactate, cereale sau produse ale meşteşugarilor din Caraş-Severin şi nu numai i-au întâmpinat pe bănăţenii dornici să cumpere sau pe privitorii care, datorită vremii bune, au ieşit să mai facă mici completări:

Vox cumpărători

Evenimentul de la Bocşa este organizat de Primăria oraşului, Casa de Cultură a urbei în parteneriat cu Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin, în contextul Zilei Naţionale a Produselor Agroalimentare Româneşti, a declarat pentru Radio Reşiţa directoril executiv adjunct al instituţiei, Adina Bâte:

Prezent în Târgul Neuwerk-ului, primarul oraşului Bocşa, Mirel Patriciu Pascu şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că tradiţia acestui târg sunt animalele domestice de calibru mare, cabaline, bovine şi bubaline şi nu numai, iar dacă de la un an la altul crescătorii de animale nu vor mai avea voie să vină să îşi expună exemplarele, târgul îşi va pierde renumele dobândit din strămoşi. Domnia sa se bucură că totuşi bocşenii şi nu numai respectă tradiţiile de odinioară şi vizitează acest târg, dar expune spre reflectare Direcţiei Sanitar-Veterinare Caraş-Severin, nemulţumirea care şi-a expus-o:

Toţi producătorii prezenţi la târg au fost recompensaţi de către organizatori, cu diplome de participare.

Duminică, 9 octombrie, cea de-a doua zi stabilită de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru marcarea festivă a Zilei Produselor Agroalimentare Romăneşti se va desfăşura de la ora 9.00 în Piaţa Volantă din Reşiţa.

***

La nivel naţional, luni, 10 octombrie este sărbătorită Ziua Produselor Agroalimentare Româneşti, prin marcarea căreia se doreşte încurajarea producţiei agricole naţionale şi a produselor locale şi tradiţionale, atât pentru consumatori, cât şi pentru comercianţi şi producători.

Această zi are drept menire stimularea producătorilor autohtoni prin valorificarea propriilor produse către consumatori şi stimularea acestora de a se hrăni sănătos, a declarat pentru Radio Reşiţa directorul executiv adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin, Adina Bâte:

În data de 10 octombrie sărbătorim în fiecare an Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, astfel, Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin organizează în data de 8 octombrie în orașul Bocșa, în cadrul Târgului Neuwerk-ului, un târg de produse agroalimentare românești la care au fost invitați să participe producători agricoli autohtoni cu produse agroalimentare locale. De asemenea și în data de 9 octombrie organizăm în municipiul Reșița, în cadrul Pieței Volante, Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești. Îndrumăm consumatorii să cumpere produse agroalimentare autentice românești, sprijinind astfel în mod direct fermierii noștri locali. Aceștia vor aduce spre vânzare produse din carne, din lapte, produse apicole, sucuri naturale, siropuri, dulcețuri, zacuscă, produse atestate tradițional şi produse atestate cu mențiunea facultativă de produs montan. Evenimentul își propune promovarea produselor agroalimentare românești și conștientizarea consumatorilor cu privire la necesitatea sprijinirii producătorilor agricoli autohtoni. La evenimente vor participa specialiști ai instituției noastre şi presa locală“.

Recolta la legume şi fructe a fost una extrem de bogată anul acesta, fapt pentru care producători locali din: Fârliug, Cornereva, Scăiuş, Ezeriş, Bocşa, Soceni vor veni să îşi prezinte produsele, sâmbătă, 8 şi duminică, 9 octombrie în Târgul Neuwerk-ului din Bocşa şi duminică, 9 octombrie în Piaţa Volantă din Reşiţa.

Amintim că, Ziua Produselor Agroalimentare Româneşti este marcată anual la nivel naţional la data de 10 octombrie.

De același autor

Related Articles