[AUDIO] Elevii rromi abandonează școala din cauza sărăciei

282

Abandonul școlar reprezintă un fenomen larg răspândit care a devenit treptat o problemă serioasă a învățământului românesc. Acest concept este întâlnit în rândul tuturor elevilor dar mai ales în cazul copiilor de etnie romă.

,, Avem situații de abandon școlar la nivelul județului Caraș-Severin dar statisticile nu sunt îngrijorătoare. Sunt câteva școli care se confruntă cu problema aceasta în care există așa zisa populație de etnie rromă. Cauzele sunt multiple, în special stima de sine scăzută și problemele economice ale familiei’’- a declarat pentru Radio Reșița, inspectorul școlar pentru minorități naționale, Gheorghe Manda.

Cea mai importantă cauză care determină apariția abandonului școlar în Caraș-Severin este sărăcia. Din cauza situației precare, părinții nu își pot permite să își trimită copiii la școală, nu au bani pentru rechizite, haine sau mâncare. Specialiștii spun că în cele mai multe cazuri elevii rromi care abandonează școală provin din familii cu un nivel scăzut de educație.

Există însă și cazuri în Caraș-Severin în care elevii spun că nu vor părăsi băncile școlii.

,, Pentru mine e important să merg la școală, să îmi fac un viitor. Nu prea mai am prietene la școală din etnia mea, unele dintre ele s-au căsătorit. Nu prea mai am colegi de origine rromă. Unele cunoștiințe au abandonat școala din cauza banilor, la mine nu este cazul, părinții îmi oferă tot ce am nevoie pentru școală. Nu vreau să mă las de școală, chiar îmi doresc să am o meserie’’- a declarat o elevă de clasa a VIII-a de origine rromă, din Reșița.

Majoritatea studiilor relevă că posibilele soluții pentru înlăturarea abandonului școlar sunt succesele şi recompensele, precum şi evidenţierea comportamentelor pozitive ale elevului rrom. Astfel, prin punerea în valoare a unor abilităţi ale acestora (desen, muzică, dans) copilul își consolidează încrederea în sine.

Andreea Lupșa