[AUDIO] Economia din Caraș-Severin este în cădere liberă

Economia județului Caraș-Severin este în declin. Cifrele nu relevă doar scăderea masivă a populației, ci și a producției industriale.

Conform statisticilor, se înregistrează scăderi atât la producția industrială, cât și la cifra de afaceri a firmelor de profil. La sfârşitul anului trecut, efectivul salariaţilor din economia judeţului Caraş-Severin, a fost de 54 de mii persoane, din care 60% îşi desfǎşurau activitatea în servicii și doar 35% în industrie şi construcţii. Restul munceau în agriculturǎ, silvicultură şi servicii anexe. Cătălin Hogea, șeful Direcției județene de statistică, spune că volumul producţiei industriale a scăzut.

“Volumul producţiei industriale totale în anul 2022 a înregistrat o scădere cu 24,1% faţă de cel realizat în anul 2021. Caracterizând evoluţia veniturilor totale în anul 2022, provenite atât din activităţile principale cât și din cele secundare, indicele volumului cifrei de afaceri realizate de firmele cu profil industrial cu sediul în judeţul Caraş-Severin a scăzut cu 15,8% faţă de anul 2021”.

2022 nu a fost bun nici în ceea ce privește construcția de locuințe. Pe raza judeţului Caraş-Severin s-au terminat doar 106 locuinţe, cu 37 mai puțin decât în anul precedent.

Concluzia trasă în ședința Colegiului Prefectural de Cătălin Hogea nu este una îmbucurătoare pentru cărășeni.

„Din toate datele pe care le avem, din păcate suntem într-o scădere continuă. Acum nu știu dacă se mai poate lua în considerare și partea pandemică, dar se pare că nivelul de trai este mult mai scăzut și pe zi ce trece se văd și în economia județului aceste scăderi”.

Și totuși, stăm mai bine la capitolul turism. Comparaţia datelor din anul 2022 cu cele din 2021 relevă atât creşterea numărului de turişti cazaţi (+11,8%), cât şi a numărului de înnoptări (+9,5%). Durata medie a sejurului a rămas constantă la 2,9 zile/turist.

Caraş-Severinul ocupă locul 3 în ierarhia judeţelor României, după Timiş (8 697 km²) şi Suceava (8 554 km²) şi este unul dintre cele mai puţin dense (după populaţie) teritorii administrative ale ţării. Cu cei 305,4 mii locuitori, judeţul Caraş-Severin se clasează pe locul 35 din punct de vedere al populaţiei după domiciliu şi pe penultimul loc (ultimul loc ocupându-l judeţul Tulcea) în privinţa densităţii populaţiei (35,9 loc/ km²).

De același autor

Related Articles