[AUDIO] DSVSA: Focarul de pestă porcină africană din Timiş NU constituie un pericol pentru Caraş-Severin

Focarul de pestă porcină africană din judeţul Timiş nu prezintă un pericol major pentru Caraş-Severin, a declarat pentru Radio Reşiţa directorul DSVSA, medicul veterinar Pavel Borchescu:

La această dată, la nivelul județului Caraș-Severin nu evoluează niciun focar de pestă porcină africană. La porcii domestici evoluează pestă porcină africană doar în mediul silvatic. La porcii mistreți din 2020 și până în prezent au fost diagnosticați pozitiv la virusul pestei porcine africane 227 de mistreți din 44 de fonduri cinegetice. În momentul de față nu există vreun vaccin sau vreun tratament eficient împotriva acestei boli. Pesta porcină africană nu constituie un pericol pentru sănătatea omului, dar este devastatoare pentru sectorul suin„.

Pavel Borchescu a mai subliniat că, la nivelul judeţului învecinat, focarul de pestă porcină africană a fost confirmat şi deja au fost luate toate măsurile care se impun pentru stoparea propagării virusului şi la celelalte ferme care găzduiesc zeci de mii de capete de suine.

Diagnosticul a fost confirmat. Este oficial, în Timiş există un focar de pestă porcină africană la o fermă de porci din Parţa. Ce urmează? Neutralizarea celor 39.000 de animale şi luarea de măsuri pentru combaterea răspândirii bolii la alte două ferme aflate în apropiere cu alte mii de capete”, a confirmat şi prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu care anunţă că „autorităţile au identificat încă de marţi, 11 octombrie terenul unde se va realiza îngroparea şi au stabilit procedura de urmat„.

 

De același autor

Related Articles