[AUDIO] DSP este în alertă. Urmează zile „de foc” în Caraş-Severin

Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică din Caraş-Severin este în alertă şi monitorizează cu atenţie valorile indicilor de temperatură dar şi starea de sănătate a gravidelor, copiilor şi bolnavilor cronci. Când situaţia o va impune autorităţile sunt pregătite să intrevină şi să monteze puncte de prim ajutor şi în municipiul Reşiţa. Potrivit meteorologilor în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Hunedoara în zilele următoare temperaturile maxime vor depăsi 38 de grade Celsius.

Este necesară în această perioadă monitorizarea indicilor de temperatură, în contextul în care se așteaptă valori mari în perioada următoare, pentru că situația de caniculă poate constitui o problemă de sănătate publică, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros:

În acest sens, vor fi identificate persoanele vulnerabile, de către autorități – copii, bolnavi cronic, persoane vârstnice, persoanele din centrele de plasament și căminele de bolnavi cronic. Vor fi activate de către autoritățile locale puncte de ajutor în spații umbroase și semnalizate corespunzător. Aici se va afla apă potabilă, mici spații de odihnă și facilități elementare de acordare a primului ajutor. Se vor evita, pe cât posibil întreruperile de apă potabilă în sistem centralizat. De asemenea, angajatorii care au personal ce lucrează în aer liber, trebuie să ia măsuri pentru aprovizionare cu apă și adaptarea unui orar redus pentru caniculă. În același timp, organizatorii manifestărilor sportive trebuie informați cu privire la intensitatea și durata temperaturilor caniculare. De asemenea, trebuie manifestată atenție în tabrele școlare dar și la acțiunile de prevenire a efectelor focurilor deschise.

Recomandările pentru populație sunt legate de timpul petrecut în aer liber, la soare, care trebuie redus, în funcție de necesități și posibilități iar persoanele bolnave cronic e necesar să evite pe cât posibil expunerea la soare, și să-și ia tratamentul la timp. Este recomandată hidratarea corespunzătoare, evitarea băuturilor alcoolice și a alimentelor grase, precum și purtarea îmbrăcămintei ușoare, preferabil în culori deschise”.

De același autor

Related Articles