[UPDATE] Vicepreşedintele Asociaţiilor Crescătorilor de Albine Caraş-Severin şi Timiş, Ida Şuţa a precizat pentru Radio Reşiţa că ajutoarele de minimis sunt promise, însă nu au ajuns încă la apicultori. Câţiva dintre crescătorii de albine din judeţ au fost contactaţi de ANAF pentru achitarea datoriilor pe care le au către stat, informaţie ce survine în baza acordării acestor ajutoare, conform Idei Şuţa.

În prag de iarnă, apicultorii cărăşeni aşteaptă cu disperare subvenţiile de minimis, în valoare de 20 de lei pe stup, promise de Guvern. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin, Liviu Munteanu, precizează:

La nivelul Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin, au fost depuse 433 de dosare de cereri de acordare a ajutorului de minimis în cuantum de 20 de lei pentru fiecare familie de albine, ajutor de minimis conform Hotărârii de Guvern 705/ 2019 care se referă la exploataţiile apicole care au avut de suferit în primăvara anului 2019 din cauza condiţiilor hidrometeorologice nefavorabile„.

Liviu Munteanu

Liviu Munteanu a mai subliniat pentru Radio Reşiţa că, doar puţin peste jumătate din apicultorii cu acte în regulă (n.r. 700), din judeţ, şi-au depus documentaţiile pentru ajutoarele promise şi asta din cauza costurilor prea mari ale avizelor solicitate şi a timpului îndelungat de procurare al acestora.

Acum de când anotimpul rece s-a instalat şi în Caraş-Severin, iar cheltuielile cu întreţinerea stupilor peste iarnă, cresc de la o zi la alta, apicultorii sunt mai hotărâţi ca niciodată, ca de la anul să renunţe la cea mai veche îndeletnicire din Banat pe care nu o mai pot susţine financiar.