agicultoriDirecţia pentru Agricultură Caraş-Severin aşteaptă descentralizarea. Mai exact, va fi obligată să respecte Ordonanţa de Guvern 77/2013 care prevede stabilirea unor măsuri privind asigurarea funcţionalităţii administraţiei publice locale, a numărului de posturi şi reducerea cheltuielilor la instituţiile şi autorităţile publice din subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Guvernului ori a ministerelor.

Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură din judeţ, Marius Zarcula, în acest moment această lege a descentralizării a fost contestată la Curtea Constituţională, care în data de 10 ianuarie ar trebui să decidă dacă această măsură este constituţională sau nu.

În cazul în care legea descentralizării va trece de Curtea Constituţională, cele trei compartimente ale instituţiei vor fi structurate sub noi forme de organizare astfel: unitatea fitosanitară de la Caransebeş va fi parte a Autorităţii Fitosanitare care se va înfiinţa în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; departamentul de inspecţii şi control va rămâne sub egida Ministerului Agriculturii, iar ceea ce nu se încadrează în această schemă, va fi transferat în subordinea Consiliului Judeţean. Astfel, în cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, se vor comasa Direcţia pentru Agricultură şi Camera Agricolă sub titulatura Oficiul Judeţean pentru Agricultură.

Cu toate că anul trecut s-a stabilit, că în urma descentralizării, vor rămâne doar 25 de persoane angajate, din cele 28 existente în acest moment, directorul instituţiei este de părere că nu vor mai avea loc disponibilizări. Acest lucru ar veni după ce în 2010 alte 50 de persoane au fost disponibilizate şi că, dacă directivele vor presupune şi disponibilizări, cu siguranţă persoanele cele mai apropiate de vârsta pensionării vor fi vizate de această măsură, a menţionat directorul Marius Zarcula.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin, Marius Zarcula: