minori infractori

În anul 2013 prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor a continuat să fie un domeniu prioritar al Poliţiei Române. La nivelul judeţului Caraş-Severin a fost implementat şi s-a derulat „Programul local de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor”.

Faţă de anul 2012, în anul 2013 se constată o creştere medie a numărului de minori cercetaţi în dosare cu urmărirea penală începută, de la 222 la 247, ceea ce reprezintă o creştere cu 11,3% şi o stagnare în ceea ce priveşte infracţiunile cu urmărirea penală începută la care au participat 225 de minori în calitate de autori.

Cele mai multe infracţiuni la care au participat minori în calitate de autori au fost cele contra patrimoniului în număr de 159, în special furturi în număr de 146. A scăzut cu 50% numărul tâlhăriilor la care au participat minori în calitate de autori ajungându-se la doar două infracţiuni de acest gen. De asemenea, a scăzut la jumătate şi numărul infracţiunilor de viol fiind doar 6 cazuri în care minorii au fost implicaţi în calitate de autori. Numărul minorilor cercetaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni contra persoanei a scăzut cu 42,5%, însă a crescut cu 23,3% numărul minorilor cercetaţi pentru furturi.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean din Caraş-Severin a încheiat „Programul local de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor” cu rezultate bune şi vor propune conducerii Poliţiei Române continuarea acestui program şi în anul  2014, a precizat şeful inspectoratului, comisar şef Grigore Stolojescu: