[AUDIO] Caraș-Severin: Medicii investighează chiar şi 150 de bolnavi de diabet, pe zi

Medicii diabetologi din Caraş-Severin cu greu mai fac faţă numărului mare de pacienţi diabetici. În ultima perioadă doar în municipiul Reşiţa, în ambulator şi in cabinetul din policlinică au fost consultate chiar şi 150 de persoane pe zi, medicii fiind nevoiţi să stea ore bune peste program pentru a face faţă tuturor solicitărilor. Şi cifra va continua să crească în Caraş-Severin, atrage atenţia medicul diabetolog, Caius Diaconescu:

Sunt tot mai mulți pacienți diabetici, tot mai multe persoane care se adresează nouă sau colegilor noștri din județ și problema este departe de a fi rezolvată. Așa cum bine știți, diabetul provoacă complicații și ce este cel mai dramatic, o treime din pacienții care ajung în cabinetele noastre au dezvoltat deja complicații. Împreună cu colegul din ambulator, cred că vedem peste 150 de de pacienți în zona Reșița și zona limitrofă.

Țin să menționez că și în Caransebeș există un diabetolog, există și în zona Oravița și Moldova Nouă. Problema este cu atât mai grav, pentru că există diabetologi în teritoriu și cu toate acestea, numărul pacienților este tot mai mare. Așa cum bine știm, complicațiile sunt invalidante, ducând până la pierderea unui membru, amputație de picior. În județul nostru avem peste 20.000 de pacienți diabetici activi. Deci, repet, diabet activ înseamnă că pentru acești 20.000 am eliberat o prescripție în cursul anului 2022. Și ce este alarmant este că în fiecare zi, eu văd cel puțin între 5 și 10 cazuri noi de de pacienți diabetici”.

În ultimii 10 ani, numărul diabeticilor a crescut de 15 ori. Boala este denumita si “ucigasul tăcut”, pentru că este diagnosticată, de cele mai multe ori, atunci când s-a instalat deja, în organism. Alimentaţia nesănătoasă este principala cauza.

De același autor

Related Articles