[AUDIO] Campanie de donare de sânge cu premii la Centrul de Transfuzii Reşiţa. Ce primesc donatorii ?

Studenţii la medicină din Timişoara organizează în această săptămână la Centrul de Transfuzii din Reşiţa o noua campanie de donare de sânge, “AZI DONEZI, MÂINE SALVEZI!”, marca „Donează sânge, fii erou!”. Pâna vineri,8 aprilie cărăşenii sunt aşteptaţi între orele 07:30 şi 13:30, cu multe surprize. Zilnic va fi organizată şi o tombolă iar 5 dintre donatori vor fi premiaţi cu pizza dar şi cu vouchere la un restaurant din municipiu, ne-a declarat Beniamin Varan.  

Din păcate, campania de donare de sânge a debutat ieri cu stângul. Doar 4 persoane s-au prezentat la Centrul de Transfuzii din Reşiţa. Medicul coordonator, Rodica Neaga face apel în special la tinerii cu vârsta peste 18 ani să vină să doneze sânge. De această dată este nevoie de sânge din toate grupele pentru că sunt tot mai multe solicitări din partea spitalelor din Caras-Severin.

Pentru a facilita procesul de donare oamenii se pot programa şi prin aplicațiile BlooDoChallenge sau Donorium dar se pot prezenta direct la unitatea de transfuzii. Principalele criterii pe care trebuie să le îndeplinească donatorii:

-vârsta: 18-60 ani;

-greutate: femei – între 50 și 100 kg; bărbați – între 55 și 110 kg;

-pulsul: 60-100 bătăi pe minut;

-să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase, etc.);

-să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)

-să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;

-să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);

-să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;

-să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);

-să nu consumați alcool cu 48h înaintea donării. Puteți afla mai multe informații despre donarea de sânge de pe site-ul www.doneazasangefiierou.ro.

Donează sânge, fii erou! este un proiect al Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și parte a programului Standing Committee On Public Health (SCOPH).

De același autor

Related Articles