[AUDIO] Atmosferă incendiară în prima seară a Festivalului de Jazz de la Gărâna. Peste 3.000 de oameni în Poiana Lupului

Peste 3.000 de iubitori de Jazz au fost prezenţi aseară în Poiana Lupului de la Gărâna, în prima zi a celui mai mare eveniment în aer liber din partea de sud-est a Europei. Atmosfera a fost incendiară iar publicul a aplaudat frenetic artiştii care au urcat pe scenă. Cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului de Jazz de la Gărâna aduce publicului şi în acest an nume consacrate al acestui gen de muzică atât din ţară cât şi din străinătate.

Concertul susţinut de Charles Lloyd aflat în ultimul său turneu european înainte de a se retrage din activitate a fost momentul serii dar la fel de surprinzătoare a fost şi combinaţia de jazz cu operă ne-a declarat principalul organizator Marius Giura. Chitaristul şi inovatorul Bill Frisell a reuşit să surprindă şi de această dată publicul numeros care a avut parte de cascade acustice, bogăţie de armonii, inflexiuni şi schimbări bruşte de ritm. Prima seară la Garâna Jazz Festival 2022 a fost dedicată Norvegiei dar şi laureaţilor Grammy.

Mii de oameni au venit din toate colţurile ţării dar şi din străinătate. Aceştia au fost impresionaţi atât de organizare cât şi de artiştii care au evoluat pe scena din Poiana Lupului. Tot aici Ilie Stepan şi-a lansat albumul Stepan Project – The Man Without Identity, un album compus în pandemie, un elogiu adus vieţii, iubirii şi luminii.

În cadrul festivalului participanţii pot achiziţiona produse hand-made, viniluri şi cărţi. Edituri importante sunt prezente la acest festival iar oamenii au de unde alege atât cărţi cât şi viniluri în ediţie limitată.

Florian Lungu, personalitate de exceptie a jazz-ului românesc, realizator de emisiuni de radio şi televiziune, compozitor, muzicolog si profesor, pianisţ aranjor şi compozitor de teme de jazz – Moşu este din nou gazda acestui eveniment iar în momentele de pauză, conform tradiţiei acesta a delectat publicul cu bancuri şi cu o serie de cuvinte înţelepte din popor.

De astăzi încep zilele foarte lungi la Gărâna Jazz Festival, primul concert este programat la ora 11:00! Vincent Courtois va deschide Experimental Stage Empowered by UniCredit Bank – Biserica Catolică din Satul Văliug. Tot aici îi ascultăm pe primii muzicieni români în cadrul Romanian Jazz Meeting: Fluidian și Eva Maria Gârlea.

Rămânem și azi conectați la jazzul nordic, pentru că pe scena mare este ziua dedicată Finlandei, cu laureații Emma Jazz Award – Kari Ikonen, Verneri Pohjola și Alexi Tuomarila – și o proiecție de film finlandez la sfârșit de seară. Arne Jansen Trio și Charley Rose Trio vor întregi ziua a doua cu jazz 100% european.

Programul zilei:

ora 11:00, Experimental Stage Empowered by UniCredit Bank – Biserica Catolică din Satul Văliug:

Vincent Courtois – West (solo) (Franța)

Fluidian (România)

Eva Maria Gârlea (România)

Accesul la concertele din Biserica Catolică se face în limita locurilor disponibile!

ora 18:00 (acces de la ora 17:00), Scena din Poiana Lupului:

Arne Jansen Trio (Germania)

Kari Ikonen Trio (Finlanda)

Verneri Pohjola Quartet (Finlanda)

Alexi Tuomarila Trio (Finlanda)

Charley Rose Trio (Franța)

Proiecție de film, după ultimul concert:

Metsäjätti / en. Forest Giant (2020, Finlanda)

Dramă, durata: 88 min., audiență: 7+

Regia: Ville Jankeri

Cu: Jussi Vatanen, Hannes Suominen, Sara Soulié, Anu Sinisalo

Kitul de festival, informatiile despre modalitatile de a ajunge la Garâna si posibilitatile de cazare, traseele de drumeţii şi mountain biking le puteti gasi pe www.garana-jazz.ro.

Jazzul este singura muzică în care aceeaşi notă poate fi cântată seară de seara, dar diferit de fiecare dată!

De același autor

Related Articles