[AUDIO] Apel disperat al cadrelor medicale de la Centrul de Transfuzii Reşiţa. Stocul de sânge este critic

Apel disperat al cadrelor medicale de la Centrul de Transfuzii Sanguine Reşiţa. Stocul de sânge este critic iar numărul donatorilor continuă să scadă. Dacă situaţia nu se va rezolva cei mai afectaţi vor fi bolnavii din spitale iar unele intervenţii chirurgicale riscă să fie amânate din lipsă de sânge. De această dată nu lipsesc doar grupele cu RH negativ ci sunt probleme grave şi la cele cu RH pozitiv. Din această cauză, coordonatorul unităţii de transfuzii din Reşiţa, medicul Rodica Neaga, îndeamnă cărăşenii să vină să doneze sânge.

Directorul Unităţii de Transfuzii din Reşiţa roagă şi familiile bolnavilor internaţi în spitale să vină să facă o faptă bună. Ori de câte ori este nevoie, salvarea vine şi de la Centrul Regional de Transfuzii din Timişoara.

În ultima lună numărul donatorilor a scăzut drastic. De la o medie de 15-20 de donatori pe zi s-a ajuns la cel mult 4-5. Există şi o explicţie: încă este perioada concediilor, dar daca problema nu se va rezolva toate spitalele din caras severin vor fi afectate de lipsa de sange.

În plus, Activitatea Centrului de Transfuzii Sanguine din Caraş-Severin nu a fost restricţionată din cauza cazurilor de coronavirus confirmate în Banat şi în ţară. Oamenii trebuie să înţelegă că bolnavii au nevoie de sânge şi în această perioadă, în care din păcate numărul donatorilor a început să scadă extrem de mult, susţine medicul Rodica Neaga.

CE TREBUIE SĂ CUNOASCĂ PERSOANELE CARE POT FI DONATORI DE SÂNGE:

-Vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
-Greutate corporala minima 50 kg;
-Tensiunea arteriala : maximă nu depăşeşte 180 mmHg, iar minima 100 mmHg;
-Valoarea hemoglibinei nu este mai joasă de 125g/l pentru femei şi nu mai puţin de 135 pentru bărbaţi;
-Nu prezintă afecţiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operaţie de ulcer, tendinţa de sângerare anormală.
-Intervalul de timp între doua donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile .

Cele mai citite

Related Articles