[AUDIO] A fost promulgată legea care permite tinerilor să conducă autocare de la 21 de ani şi camioane de la 18 ani

România este al 18-lea stat european care stabilește vârsta minimă de 18 ani pentru conducătorii auto profesioniști de camioane. Legea care scade limita de vârstă de la 21 la 18 ani pentru obținerea permisului, respectiv de la 24 la 21 de ani pentru categoria D – autocare, a fost promulgată.

Măsura a fost luată pentru a răspunde crizei de șoferi profesioniști din România și pentru a asugura un loc de muncă după împlinirea vârstei de 18 ani și după obținerea permisului categoria B.

Solicitarea a fost făcută Parlamentului încă din 2015 de Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România, pentru că țara noastră are un deficit de peste 70 de mii de conducători auto profesioniști. Există, însă și riscul de creștere a numărului de accidente, spune din dublă calitate, Gheorghe Ifca, instructor auto, dar și șofer profesionist.

„Legea transpune o directivă europeană, dar ridică şi o serie de întrebări privind siguranța rutieră. Nu toți tinerii care vin la cursuri sunt pregătiți din punct de vedere psihologic să gestioneze o astfel de situație. Era bine ca până la 21 de ani să aibă un început și să capete experiență conducând un autoturism. Eu conduc un autocar și mi-am obținut acest drept după vreo 10 ani în care am parcurs vreo 500 de mii de kilometri cu categoria B. Am avut o experiență, dar nici acum nu pot spune că știu totul la volan”.

Gheorghe Ifca a făcut și câte recomandări tinerilor care vor să-și obțină permisul pentru astfel de categorii pentru camioane, respectiv pentru mijloace de transport în comun: să învețe gabaritul, să învețe să controleze o mașină mare de 10, 20, 30 până la 40 de tone, să învețe frânarea, să aibă grijă la distanța de siguranță, de observare.

Conform prevederilor noii legi adoptate de Parlamentul României, tinerii cu vârsta de 18 ani posesori ai permisului de conducere categoria B se pot înscrie la școala de șoferi și pot obține categoria C, CE însă nu vor putea să conducă vehicule din această categorie decât după ce vor obține și certificatul de calificare profesională inițială – CPI, prin susținerea unui examen de cunoștințe teoretice şi practice, după ce au urmat cursurile unui centru de pregătire şi perfecționare profesională autorizat de Ministerul Transporturilor.

Conform legii, până la vârsta de 21 de ani, tinerii angajati vor putea conduce vehicule din categoria C, CE numai pe teritoriul României.

Cele mai citite

Related Articles