Conferinţe, expoziţii şi evenimente ştiinţifice vor fi organizate, în Bucureşti şi în ţară, prin intermediul Fundaţiei Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu, între 14 şi 22 mai, perioadă în care România celebrează 40 de ani de la primul zbor al unui român în spaţiul cosmic.

„Aniversarea zborului meu este un motiv pentru a marca ceea ce a realizat până acum România şi ceea ce realizează acum şi perspectivele ei în domeniul spaţiului cosmic”, a afirmat Dumitru Prunariu în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Romanian Space Agency (ROSA).

Dumitru Prunariu a spus că evenimentul este deosebit nu doar pentru el, ci şi pentru întreaga comunitate aerospaţială şi pentru România. Dumitru Prunariu pentru Radio România Reşiţa:

„Se marchează 40 de ani de când România a dovedit că poate face mai mult şi la un nivel superior în domeniul activităţilor cosmice. Ţările care au oameni trimişi în spaţiul cosmic deja sunt încadrate într-un nivel superior între toate celelalte state care au activităţi spaţiale. România s-a marcat în acest domeniu încă din anii ’70. În 1968 s-a semnat acordul prin care ne-am angajat să participăm la activităţi spaţiale internaţionale, să dezvoltăm instituţii, să susţinem cercetători, să efectuăm experimente cu un nivel de complexitate înalt şi pot spune că acest lucru s-a dovedit după 1990, când vechile instituţii au fost reorganizate, iar unele desfiinţate. Am participat alături de Marius Piso, alături de alţi specialişti în domeniu, inclusiv alături de doctorul Dumitru Haşegan, căruia i-a precedat domnul Zgură, la conducerea Institutului de Ştiinţe Spaţiale, la crearea Agenţiei Spaţiale Române, cea care, după o modificare de Hotărâre de Guvern, în 1995, există sub forma în care funcţionează şi astăzi şi care promovează intens interesele României, atât pe plan intern, cât şi internaţional, în domeniul cosmic, stabileşte o strategie, dezvoltă programe şi proiecte în cadrul lor”, a precizat Prunariu.

El a afirmat că, prin participarea sa la un zbor cosmic, România a devenit al 11-lea stat din lume care a avut proprii cosmonauţi, iar el a devenit al 103-lea din lume care a zburat în spaţiul cosmic.

„Zborul cosmic ca experienţă umană a fost unic, şi acum mai am anumite trăiri în momente aniversare, şi acum când se apropie data lansării parcă mai simt fiorul acela pe care l-am avut când racheta purtătoare a plecat de pe platforma 17 a cosmodromului Baikonur şi în 8,50 minute m-a plasaţ alături de partenerul meu de zbor, Leonid Popov, pe orbită circumterestră, la o altitudine de aproximativ 200 de kilometri iniţiali şi învârtindu-ne în jurul Pământului cu 28.000 de kilometri pe oră. Experienţa ştiinţifică a fost şi ea deosebită, asamblarea în spaţiul cosmic a echipamentelor care au fost concepute de specialiştii noştri, construite de ei, testate special pentru a face faţă condiţiilor speciale de transport şi funcţionare în spaţiul cosmic (…), funcţionarea în condiţii de imponderabilitate, chiar cu nivel crescut de radiaţii în spaţiul cosmic, toate acestea au fost pentru mine o experienţă unică, care, desigur, ne aşteptăm ca într-un viitor previzibil să fie repetată”, a mai spus Prunariu. AGERPRESS