[AUDIO] 30 din 400 de case din Ilidia, au fost selectate pentru a fi reabilitate la vară de Asociaţia “Acasă în Banat”

Proiectul “Color the Village” derulat de Asociaţia social-culturală “Acasă în Banat” a început selecţia imobilelor din satul Ilidia, comuna Ciclova Română care urmează să fie reabilitate în această vară.

Radu Trifan – preşedintele asociaţiei, pentru Radio Reşiţa despre o nouă etapă finalizată cu succes pe raza localităţii cărăşene:

Anul acesta între 17 şi 19 iunie vom desfăşura proiectul “Color the Village” la Ilidia. Am făcut anunţ public, am făcut alegerea locaţiei, a fost un proces prin care ne-am dorit să alegem o locaţie din judeţul Caraş-Severin, reprezentativă şi credem că am ales foarte bine. De când am anunţat şi până în prezent, am muncit la partea organizatorică şi ultimii paşi pe care i-am făcut au fost de a selecta din cele 400 de imobile care sunt în sat, doar acele care credem noi că se potrivesc pentru proiectul nostru. Selecţia a însemnat, în primul rând, să vedem unde sunt case părăsite, acelea din păcate nu le putem include în proiect, să vedem care sunt casele noi, pentru că nici acelea nu se încadrează în proiectul nostru şi nu în ultimul rând să aflăm mai multe despre beneficiari, despre oameni pentru că proiectul nostru are şi o componentă socială importantă, ne dorim să îi ajutăm cu prioritate pe cei care fie financiar nu-şi permit să zugrăvească faţadele, fie sunt foarte bătrâni şi nu mai au putere, nu-şi mai au copiii aproape care să-i ajute şi le este foarte greu să facă lucrul acesta“.

Radu Trifan

Ilidia (comuna Ciclova Română, județul Caraș-Severin) a fost numită și „America Mică” întrucât multe familii au emigrat în America la începutul secolului al XX-lea și cu banii câștigați acolo au construit case deosebit de frumoase. De pe mâna meșterilor din Ilidia au ieșit unele dintre cele mai frumoase porți din lemn existente în zona Oraviței. Tot aici se regăsesc și așa numitele „ferestre-bârfitoare sau spion” la care localnicii stăteau la vorbă sau spionau trecătorii. Alături de Socolari, Ciclova Română și Potoc, Ilidia face parte dintre localitățile cele mai frecventate de turiștii care vizitează Cheile Nerei.

Amintim că, proiectul de refacere a imobilelor cu valoare istorică din localitatea Ilidia se va desfăşura în perioada 17-19 iunie 2021.

Cele mai citite

Related Articles