[AUDIO] 2.500 de pomi de Crăciun cu prețuri între 10 și 30 de lei, pentru cărăşeni

brazii-de-Craciun

Potrivit datelor Direcţiei Silvice Caraş-Severin, pentru sărbătorile de iarnă, se vor recolta și valorifica pe piața internă un număr de 2.500 de pomi de Crăciun, din care din specia brad 2126 bucăți şi molid, 374  în condițiile în care anul trecut, la vânzare au fost scoşi 2.700 de exemplare, a precizat pentru Radio România Reşiţa purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mihai Bona.

Anul acesta, numărul brazilor scoși la vânzare a fost redus din cauza retrocedării unor suprafețe de păduri către foștii proprietari.

Prețurile de vânzare către populație și agenții economici sunt aceleași cu cele de anul trecut și sunt cuprinse între 10 lei la pomii de Crăciun cu o înălțime între 0,7 metri și 1,3 metri, de 20 lei la pentru cei de 2,01 — 3 metri, pentru specia molid, și între 20 lei la pomii de Crăciun cu o înălțime între 0,7 — 1,3 metri și 30 lei la cei de 2,01-3 metri din specia brad. Solicitările pentru exemplare cu înălțimi mai mari de trei metri sunt considerate comenzi speciale, iar prețul se aprobă de fiecare direcție silvică în parte, pornind de la tariful minim de 20 lei/metru.

Atât brazii cât şi molizii vor fi recoltați din regenerările naturale cu o densitate excesivă, precum și din culturi specializate, de unde se recoltează în fiecare an pomi pentru Crăciun, în vederea vânzării acestora în perioada sărbătorilor de iarnă. Valorificarea brazilor se va face de către direcțiile silvice din cadrul regiei, prin ocoalele silvice din subordine.

Pentru evitarea tăierilor ilegale, cât și a comerțului ilegal cu pomi de Crăciun, Poliția Română, Jandarmeria Română și Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic și Cinegetic desfășoară acțiuni comune în fondul forestier, pe drumurile publice, în locurile de vânzare, ca și în anii anteriori, pentru prevenirea și sancționarea unor astfel de fapte.

Direcţia silvică a judeţului Caraş-Severin nu își propune să acopere necesarul de brazi pentru Crăciun, spune Mihai Bona deoarece sunt agenți comerciali care aduc pomi din import, dar și proprietari privați de păduri care vin pe piață cu brazi sau molizi. Pe de altă parte, hipermarketurile și magazinele vând pomi de iarnă din import, dar la prețuri mult mai ridicate decât cele de pe piața locală. Cei mai mulți brazi din import provin din Danemarca, Ungaria, Germania și Polonia, dar și din Olanda, Austria și Italia.

Mihai Bona – purtătorul de cuvânt al Direcţiei silvice Caraş-Severin

De același autor

Related Articles