Au început acţiunile de curăţare şi refacere a traseelor turistice din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei

Temperaturile ridicate din această perioadă îi îndeamnă pe numeroşi turişti, sosiţi pe Valea Cernei, să se deplaseze pe traseele montane din apropierea staţiunii Băile Herculane.

Pentru siguranţa turiştilor, rangerii Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei au început o actiune de curăţare şi refacere a acestor trasee.

Am început să demarăm această activitate pentru că, colegii mei, la sfârșitul anului trecut, au constatat, pe mai multe trasee, anumite nereguli, și atunci, le luăm așa, încet, să le rezolvăm.

Au fost acțiuni de degajare a doborâturilor înspre Poiana cu peri, înspre Cracul Arendaşu, în zona Cheilor Ţăsnei, în zona Cheilor Tâmnei.

Urmează, în perioada următoare, să desfășurăm acţiuni și în zona Cascadei Cociului și, încet încet, acolo unde mai primim semnalări că sunt probleme, vom interveni.

De asemenea, voiam să amintesc că pe Cheile Ţăsnei vom reface, pentru că multe dintre punți nu mai sunt, sau au fost deteriorate de apă, vom reface acele punți, și colegii noștri vor lua măsurătorile să vedem exact ce dimensiuni trebuie să aibe aceste punţi și ce metode de punte să alegem pentru că am vrea să facem unele care să fie mai trainice și să nu fie nevoie să le înlocuim chiar foarte des, pentru că atunci când este primăvară și apele se umflă, sunt porțiuni unde este greu de trecut.

În perioadele de secetă se poate trece foarte ușor, pe pietre, dar când este râul mare într-adevăr, este nevoie de aceste punţi, de aceea am trimis colegii să măsoare, să vadă exact, și în zonele acelea dorim, anul acesta, să realizăm aceste punţi de trecere pentru a fi mai ușor și în perioada când râul este umflat.

Spre Cascada vânturătoare avem în vedere, cumva, o refacere a potecii sau o consolidare. Încă ne gândim la ce metodă să adoptăm. Am mai folosit noi o metodă, în Cheile Feregari, cu folosirea unor scânduri și crearea ca niște trepte.

Trebuie văzut exact ce soluție se pretează și aici pentru că solul este mai stâncos și sunt și multe rădăcini dar, chiar avem în vedere și acest traseu anul acesta,” a declarat, pentru postul nostru de radio, specialistul în communicare al Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei, Mariana Păsărin.

Cele mai citite

Related Articles