La Spitalul Judeţean din Reşiţa mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost muşcate de căpuşe. La Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului s-au prezentat 16 oameni doar în ultimele două zile.

Aceştia au primit tratament preventiv pentru boala Lyme, care poate fi provocată de o bacterie transmisă de către unele căpuşe şi care netratată poate provoca probleme articulare şi neurologice grave. Medicul Emil Bunda le recomandă celor care ies la iarbă verde să poarte o îmbrăcăminte subţire dar care să le acopere mâinile şi picioarele.

În niciuna dintre situatii nu s-a raportat suprainfectarea cu borellia, un microorganism care provoacă boala Lyme.
Oamenii au fost testaţi medical şi li s-a recomandat antibiotice.

Cea mai bună metoda de prevenţie este folosirea produselor anti-insecte. Acestea pot fi sub formă de spray-uri, creme şi lotiuni, dar si brăţări şi trebuie achiziţionate din farmacii cu respectarea întocmai a prospectului. Persoanele care interacţionează cu animale sau păsări ar trebui să poarte mănuşi de menaj, iar animalele, cu precadere cele care trăiesc în curte, trebuie să fie căutate de căpuşe o dată la două zile.

Căpuşele preferă locurile cu vegetaţie abundentă, tufişurile, iarba înaltă şi buruienile, deoarece aici găsesc mediul prielnic de viaţă, fiind ferite de soare şi vânt.