[AUDIO] WWF-România face primul pas pentru înfiinţarea unui centru de reproducere a zimbrului în Hunedoara

Grădina Zoologică din Hunedoara are doi locatari noi.

Este vorba despre o pereche de zimbri, care s-a alăturat celorlalte animale găzduite acolo. Cuplul a fost adus din Germania, în urma unui proiect încheiat între autorităţile locale hunedorene şi WWF România, una dintre cele mai mari organizaţii care se ocupă de conservarea naturii la nivel global. Până în România, animalele de aproape 500 de kilograme fiecare au fost aduse într-o remorcă specială, supravegheaţi de o echipă de specialişti. După aproximativ 50 de ore, cei doi zimbrii au ajuns cu bine la zoo Hunedoara unde vor locui de acum înainte, a declarat pentru Radio Reşiţa, Oana Mondoc – specialist comunicare WWF România.

Deși a trecut numai o zi, cuplul de zimbri pare că deja s-a obișnuit în noua lor „casă”, așteptând prima ieșire în public. Joachim este un mascul tânăr, care, peste câteva zile, își va serba aniversarea, zimbrul împlinind, în 30 mai, vârsta de doi ani. Înainte de a ajunge la Hunedoara, acesta a locuit într-o rezervație din Germania. Animalul cântărește acum aproximativ 400 de kilograme. La maturitate, însă, ar putea ajunge la greutatea de aproape o tonă, după cum explică reprezentantul WWF România. Masculii tineri se adaptează mai ușor într-un mediu nou. Putem să spunem că, Joachim este acum un adolescent. Când va fi matur, el va cântări în jur de 900 – 1.000 de kilograme și va avea o lungime de aproximativ trei metri”, a precizat Oana Mondoc.

Noua lui parteneră, Spekingur (nume pe care l-a primit după zona în care s-a născut, Springe -Germania) de aproximativ 500 de kilograme, are 11 ani, și a fost gestantă. În Germania, femela a dat naștere unui vițel, puiul fiind eliberat în sălbăticie după ce a crescut.

Cei doi zimbrii au fost aduși la Hunedoara atât pentru a încânta privirile curioase ale vizitatorilor grădinii zoologice, dar și pentru a procrea, vițeii născuți acolo urmând, apoi, să își croiască calea spre libertate.

Puii care se vor naşte în centrul de reproducere vor fi eliberaţi într-unul din cele două nuclee de resălbăticire din Carpaţii Meridionali – Munţii Ţarcu şi Munţii Poiana Ruscă.

În prezent peste 28 de zimbri, din toată Europa, se bucură de condiţiile oferite de natura sălbatică a Carpaţilor Meridionali a mai spus Oana Mondoc.

(Hardy Cvoica)

Sursa foto: WWF Romania

Cele mai citite

Related Articles