Atenţie, se controlează şantierele de construcţii

Din această lună, Inspectoratul Teritorial de Muncă din  Caraş-Severin va desfăşura acţiuni de control în cadrul Campaniei naţionale de combatere a riscurilor de căderi de la înălţime şi surpări de maluri pe şantiere fixe şi mobile.
Din cauza complexităţii şi tehnologiilor specifice, riscul de accidentare e de două ori mai mare pentru lucrătorii din sectorul construcţiilor, iar riscul de deces este chiar de trei ori mai ridicat dacă ne raportăm la alte sectoare de activitate – se arată în comunicatul primit la redacţie . Numărul de accidente de muncă înregistrat şi gravitatea acestora au constituit factorul determinant în luarea deciziei de a continua şi intensifica acţiunile de monitorizare şi verificare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi asupra modului în care sunt implementate de către angajator, la locul de muncă, măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă.
O analiză efectuată în primele nouă luni ale anului trecut a relevat că sectorul construcţiilor se situează pe primele locuri în ceea ce priveşte accidentele, cu 10,5 % din totalul celor cu invaliditate temporară şi peste 18% în ceea ce priveşte decesele.

În Caraş-Severin, de la începutul anului şi până acum, în acest domeniu, s-au înregistrat 25 de accidente,care s-au soldat cu 3 decedaţi, iar restul cu incapacitate de muncă.

Grupul ţintă îl constituie angajatorii şi lucrătorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor  privind utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă specifice domeniilor construcţiilor de clădiri şi a lucrărilor speciale de construcţii.
Anterior declanşării acţiunilor de control, în lunile martie-aprilie, au fost organizate la sediul inspectoratului sesiuni de conştientizare pentru principalii actori din acest domeniu.
Vor fi verificaţi cu prioritate angajatorii din construcţii la şantierele temporare şi mobile unde se desfăşoară lucrări de săpături şi lucrările de construcţii unde se utilizează schele.(Daniela Tudor)

De același autor

Related Articles