Atenţie la vipere în minivacanţa de Rusalii! O parte dintre dozele de vaccin antiviperin din Caraş-Severin expiră în iulie

Persoanele care aleg să-şi petreacă această zi liberă de Rusalii în naturã, la iarbă verde trebuie să fie atente la vipere, care sunt foarte active în această perioadă, avertizează medicii. La ora actuală, judeţul Caraş-Severin are 7 doze de vaccin antiviperin însă cele mai multe expiră în luna iulie. Care sunt spitalele nevoite să arunce dozele de antiviperin la coş în mai puţin de 30 de zile aflăm de la purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, Daniel Botgros.

Spitalele fără antiviperin nu vor rămâne cu stocul descoperit ci vor achiziţiona doze noi de vaccin, astfel că sănătatea cărăşenilor în cazul în care sunt muşcaţi de o viperă nu va fi pusă în pericol transmite Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică.

Iată câteva reguli simple oferite de cei de la Wild Caraş-Severin pentru cei care fac plimbări în natură pentru a nu a avea probleme cu viperele:

– În primul rând,  să se informeze în privinţa traseului pe care urmează să-l parcurgă. Viperele au un camuflaj extrem de bun, aşa că nu va bazaţi că o să le vedeţi. Aţi fi uimiţi dacă aţi şti pe lângă cate aţi trecut!

– Trebuie să aibă un echipament corespunzător: bocanci, pantaloni lungi dintr-un material mai rezistent, (ciorapul tras peste pantalon, măsura care ajuta şi în cazul căpuşelor). Trebuie să ştie ca o viperă în poziţie de atac poate “sări” între o treime si două treimi din lungimea ei, deci cca 30-60 cm.

– Nu intraţi în panică atunci când vedeţi o viperă! Incercaţi să o ocoliţi la o distanţă de câţiva metri, iar dacă aceasta încercă să plece, aveţi răbdare să se retragă. Dacă o întalniţi pe o potecă, iar aceasta e amorţită, puteţi să o indepărtaţi cu un băţ lung.

– Trebuie să ştie că viperele sunt active şi noaptea atunci când temperaturile sunt ridicate. Asta deoarece vipere evită temperaturile din timpul zilei şi pentru că noaptea vânează rozătoare. Acest obicei le aduce uneori în apropierea aşezărilor umane.

– Trebuie să ştie ca viperele sunt protejate prin Legea 13/1993 privind aderarea României la Convenţia pentru conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din Europa, uciderea sau capturarea acestora sunt pedepsite prin lege.

– Trebuie să fie atent atunci când se aşeaza în iarbă, când face căţărări sau păseşte peste praguri de piatra sau trunchiuri de copaci căzuţi, locuri unde viperelor le place sa se camufleze. Dacă se vor trezi brusc cu un picior in faţă sau chiar pe ele, cu siguranţă vor ataca.

– Să fie mai prudent în lunile martie-aprilie, deoarece atunci întâlnirile pot fi cele mai periculoase. În primul rând, la primele ore ale dimineţii vipere sunt amorţite şi îşi conservă energia. Vor sta camuflate până când vă apropiaţi la o distanţă nepermisă şi vor riposta. Aceasta perioadă coincide şi cu perioada de împerechere, iar “nuntaşii” nu se vor da din drum nici in ruptul capului, iar dacă “le stricaţi nunta”, apropiindu-vă nepermis, vor riposta cu siguranţă.

– În cazul unei muşcături, serul antiviperin poate fi administrat după cca 6-8 ore şi, chiar dacă nu există în stoc, acestă se aduce în regim de urgenţă. Atenţie, serul ativiperin se administrează numai sub supraveghere medicală, nu achizitionaţi şi nu vă administraţi serul singuri deoarece aceste trebuie păstrat în condiţii stricte de temperatura iar unele persone pot dezvolta reacţii alergice la acesta. Nu vă mintim, muşcătura este dureroasă!

În cazul unei muscături, trebuie să ţineţi cont de următoarele lucruri:
• Sunaţi la 112 şi anuntaţi imediat incidentul. In cazul în care nu aveţi semnal, trebuie să vă deplasaţi calm până într-o zonă cu semnal GSM (serviciul de urgenţă poate fi apelat din orice retea mobila);
• Staţi in poziţie orizontală pâna la sosirea ajutoarelor;
• Curăţaţi locul muşcăturii cu apă;
• Nu faceţi incizii ca să se scurgă sângele;
• Nu aplicaţi garou, veninul va avea o concentraţie mare şi ca distruge celulele;
• Nu aplicaţi obiecte reci sau gheaţă;
• Nu consumaţi alcool.

De același autor

Related Articles