Atenţie la carnea de porc! Cât costă anul acesta examenul trichineloscopic în Caraş-Severin?

La peste 40 de cabinete veterinare concesionare se poate efectua anul acesta examenul trichineloscopic al cărnii de porc în Caraş-Severin.

Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din judeţ, Alin Deteşan, a declarat pentru Radio Reşiţa că în anumite situaţii, dacă sunt solicitări multiple, analizele de laborator pot fi efectuate şi la sediul DSVSA din Reşiţa. Potrivit acestuia, tarifele practicate sunt cuprinse între 25 şi 35 de lei pentru o analiză, dar nu sunt impuse şi diferă de la cabinet la cabinet pentru că majoritatea sunt particulare.

Suntem în plin sezon de sacrificare a porcilor și ca de fiecare dată prin amabilitatea postului dvs. de radio noi, medicii veterinari încercăm să dăm un semnal pozitiv de a face pe fiecare dintre cei care doresc să sacrifice porci examenul trichineloscopic și asta nu datorită faptului că vrem noi neapărat să examinăm toți porcii sacrificaţi ci datorită faptului că riscurile raportate la prețul de cost a unei analize versus riscurile ce pot apărea în cazul consumului unei cărni infestate sunt prea mari și considerăm noi că nu merită să și le asume nimeni.

În județul nostru avem 41 de cabinete autorizate, înregistrate care fac examene trichineloscopice și aș putea spune că, este pentru prima dată în ultimii 10 ani cel puțin în care fiecare concesiune este acoperită de câte un medic și nu trebuie să se deplaseze omul foarte departe față de un cabinet medical veterinar unde ar putea face analiza.

Gestionarii noștri împreună cu angajații lor au fost reinstruiți la Direcția sanitar-veterinar luna aceasta, tocmai pe speța de readucere aminte a examenului trichineloscopic și a metodelor de examinare și credem noi că riscurile de a greși sunt minime, iar riscurile de a nu putea cineva să își facă examenul în condițiile în care sacrifică un porc de asemenea să fie nul.

Colegii noștri sunt pregătiți, iar ca și idee prețurile variază între 25 și 35 de lei şi nu sunt impuse, sunt la liberă alegere, fiecare cabinet își alege taxa de examinare în funcție de business-ul personal, dar oricum am lua chiar și tariful mare de 35 de lei considerăm că nu merită să nu-i dați în condițiile în care oricând poate să existe riscul de a avea un porc infestat cu larve de trichinela spiralis în interiorul mușchilor lor.

Probele la fel ca întotdeauna sunt pilierii diafragmatici care se găsesc sub forma unor mușchiuleți în interiorul porcului la membrana care separă cavitatea toracică de cea abdominală, dar după cum am văzut în ultimii ani persoanele care sacrifică porcii au deja experiența necesară pentru a recolta exact aceleași probe care trebuie și de foarte puține ori vin la analize cu probe neconforme, deci acolo sunt zonele cele mai indicate pentru a examina carnea de porc. Bineînțeles dacă cumva din greșeală sau cineva nu cunoaște acest lucru și pierde din vedere mai există mușchii diafragmatici, mai există varianta să prezinte la medici mușchii maseteri pentru examinare și bineînțeles intercostalii, dar şi dar și mușchii limbii deci acestea sunt zonele unde se pot găsi și care sunt elocvente pentru aflarea larvelor dacă cumva ele există.

Focarele de trichineloză sunt tot mai puține în ultimii ani și bineînțeles că apariția lor este strict legată de igiena adăpostului şi de prezența rozătoarelor și mai puțin de mișcarea porcilor dintr-o zonă cu probleme în într-altă zonă să zic așa. Bineînțeles că trebuie să ținem cont neapărat de riscurile pe care le prezintă migrarea porcului pentru că, pesta porcină africană încă este o boală gravă care evoluează la noi spre bucuria noastră județul nostru în acest moment nu are focare active în gospodăriile populației și considerăm că ar fi foarte important ca cei care doresc să achiziționeze un porc pentru sacrificare să o facă din zona lor de domiciliu, să achiziționeze porcii doar de la persoane și surse cunoscute, să efectueze examenele pentru că riscul nu merită.

Pentru sănătatea noastră nu merită niciun risc să ne asumăm și dacă cumva sunt alte situații în momentul când sacrifică porcul și găsesc sau observă niște lucruri care nu sunt normale la carcasă să anunțe medicii veterinari pentru a putea veni și să facă un examen ad-hoc“.

Amintim că, examenul trichineloscopic este obligatoriu pentru porcii sacrificaţi în gospodărie, iar carnea poate fi consumată doar în scop familial.

De același autor

Related Articles