Se aud tropotele zimbrilor. 17 exemplare vor ajunge mâine la Armeniş

armenis zimbrii

După 200 de ani, zimbrii se întorc la Armeniş.

16 mai 2014

Rezervaţia de zimbrii de la Armeniş va fi populată mâine. 17 exemplare vor fi aduse din diverse centre de reproducere din Europa. După o perioadă de adaptare, zimbrii vor fi eliberaţi într-o rezervaţie de aproximativ 160 de hectare. Armenişul ar putea deveni primul sat al zimbrilor din Europa, aici urmând să fie amenajat şi un centru de vizitare. Primarul comunei Armeniş, Petru Vela a declarat în exclusivitate pentru Radio România Reşiţa că acest proiect va revigora turismul din zonă.

12 mai 2014

Aproximativ 20 exemplare vor fi aduse în acest sfârşit de săptămână, într-o primă etapă, din diferite centre de reproducere din Europa: Suedia, Germania, Italia, Belgia și Elveția, a declarat pentru Radio România Reşiţa directorul tehnic al Direcţiei silvice Caraş-Severin, Stejărel Rotariu. După o perioadă de adaptare într-un ţarc de 15 hectare, acestea vor fi eliberate în mediul natural, într-o rezervaţie de aproximativ 160 de hectare, la poalele Munţilor Ţarcu. Zimbrii vor fi promovați ca o atracție turistică, în comuna Armeniș, iar în comuna din imediata vecinătate, va exista un centru de vizitare a acestora, care va prezenta materiale informative și va găzdui activități dedicate mediului înconjurător.

Afllă aici mai multe amănunte:

Iniţial, animalele ar fi trebuit să fie aduse, în toamna anului trecut, în urma unui protocol încheiat între administraţia locală şi organizaţia World Wide Fund for Nature România. Întârzierea a fost cauzată de nefinalizarea documentaţiei necesare şi de amenajarea ţarcurilor. Finanţarea proiectului este asigurată de World Wide Fund for Nature România, în timp ce terenul necesar este pus la dispoziţie de Primăria Armeniş şi Ocolul Silvic Teregova prin Direcţia silvică a judeţului Caraş-Severin.

Rezervația de zimbrii din judeţul Caraş-Severin va fi cea de-a cincea din ţară şi singura din vestul României. Zimbrii au trăit în comuna Armeniș, zona Plopu acum mai bine de două secole, în sălbăticie. După uciderea ultimului exemplar din Transilvania, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, aproape 150 de ani în România nu au mai existat animale din această specie. Refacerea populaţiei de zimbru a început în anul 1958, când o pereche a fost adusă din Polonia în pădurea Slivuţ de la Haţeg, din judeţul Hunedoara.

Rezervaţii de zimbri mai există în judeţele Neamţ, Dâmboviţa şi Braşov. În lume trăiesc 5.046 zimbri, dar numai 3.403 sunt în cirezi libere sau în regim de semi-libertate. Zimbrul este astăzi o specie mai rară decât rinocerul negru.

Organizaţia World Wide Fund for Nature România spune că evenimentul de la Armeniş va fi cel mai important fenomen de reintroducere a zimbrului care a avut loc vreodată în Europa.

(Mirabela Afronie) (Hardy Cvoica)

Sursa foto: WWF-Romania

De același autor

Related Articles