Ascultă Radio România Reșița Live

ARCA-Conferința Sustenabilității în Banat și Mehedinți

Asociația pentru Combustibili Sustenabili (ACS) a continuat seria de evenimente „ARCA Sustenabilității”, prin care și-a asumat misiunea de a consolida inițiative publice-private pentru dezvoltare sustenabilă, prin evenimentul Conferința Sustenabilității în Banat și Mehedinți.

ARCA-Conferința Sustenabilității în Banat și Mehedinți

Articol editat de Daiana Rosca, 10 decembrie 2022, 19:05

Gazda evenimentului, Aeroportul Banat, împreună cu Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Municipiului Caransebeș, intenționează dezvoltarea unei regiuni de interes economic, concentrată în jurul nodului multi-modal de transport care se dezvoltă în jurul aeroportului, prin conexiuni rutiere, feroviare și fluviale. Amplasamentul este strategic conceput în proximitatea Gazoductului BRUA pentru a capta resursă energetică eficientă atât în industrie și transporturi cât și în sinteza combustibililor sustenabili pentru industrii și transporturi.

Ca și subiect complementar, mediul public și economic din regiune manifestă interes deosebit în producția hidrogenului verde, atât prin reformarea metanului cu abur și captarea carbonului, cât și prin procesul de electroliză, intenționând să se încadreze în criteriile strategice industriale ca și „vale de hidrogen” pentru consum și transport către consumatori. Prin contribuția participanților, atât din partea instituțiilor publice cât și din partea mediului de afaceri, reprezentanții ACS au obținut informații esențiale pentru o Strategie Națională a Hidrogenului care să aducă beneficii regiunii prin dezvoltare durabilă, în principiile sustenabilității, așa cum sunt acestea definite prin legislația europeană și convențiile globale (Taxonomia, țintele de dezvoltare sustenabilă ONU, etc.).

Propunerea ACS, în această conferință, s-a nuanțat prin apelul la întemeierea unei regiuni de interes pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare sustenabilă orientate către progres. ACS a propus dezvoltarea primului consorțiu administrativ menit să ofere servicii publice la rang de excelență, în ceea ce privește rețelele de infrastructură și interconectivitatea între obiectivele industriale.

Principalele subiecte:

Corelarea strategiilor naționale în domeniile transporturilor sustenabile, cu aeroporturile naționale reprezentând centre multi-modale de dezvoltare industrială, transport pasageri și mărfuri, producție combustibili sustenabili și acces către regiuni economice orientate spre dezvoltare durabilă. Aeroportul Banat Caransebeș este printre singurele aeroporturi din țară în care multi-modalitatea completă poate fi realizată prin conexiunile rutiere, feroviare și fluviale deja dezvoltate și în curs de dezvoltare, conform Masterplan General Transporturi România. 

Pregătirea noii generații de angajați în dinamica industrială prin participarea directă a mediului corporativ în mediul educațional a fost un subiect intens dezbătut. Prin misiunea de a „pregăti astăzi elevi pentru meserii care nu au fost încă inventate”, ACS a prezentat un exemplu aproape unic de bune practici, pe care Aeroportul Banat – Caransebeș l-a pus în practică, găzduind un liceu de formare profesională pentru noua generație de ingineri în domeniul transporturilor aeriene, chiar în incinta complexului aeroportuar. 

Prin prezența proiectului BRUA în imediata proximitate, corelarea strategiilor de dezvoltare regională poate fi alimentată de Romgaz, astfel realizând țintele strategice din documentul programatic „Strategia S.N.G.N. Romgaz 2021-2030”, unde Misiunea asumată, cea de creștere sustenabilă a valorii adăugate pentru societate, angajați și acționari, implicit reziliența organizației pe termen lung, va trebui producerezultate în perioada imediat următoare, cu dovezi clare de implicare a organizației în dezvoltarea sustenabilă a comunităților, pozitiv influențate de prezența Romgaz în centrul lor, ca și catalizator al creșterii și principal furnizor de resursă primă curată pentru un viitor prolific. 

Prin acest eveniment, ambiția ACS este de a prezenta comunității locale, mediului public, mediului de afaceri, cum NetZeRomGAZ le va sprijini dezvoltarea în următorul secol, catalizând creșterea sustenabilă în deplină considerație cu privire la nevoile comunității, cât și nevoile urmașilor comunității.

Intervenția domnului Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, a rezultat într-o sinteză a planului amplu de dezvoltare a sistemului feroviar din regiune. Prezența ARF la dezbatere a generat dialog între instituțiile publice, private și principalii administratori de infrastructuri din Banat și Mehedinți, dezvoltând concepte de interconectivitate regională între obiective strategice pentru o rețea eficientă de transport pasageri și mărfuri, dar mai ales utilă pentru a alimenta industria cu resursele esențiale pentru randament economic. Conexiunile între orașe, aeroporturi, porturile dunărene și comunități vor fi asigurate pe cale feroviară și alimentate sustenabil. Gazul natural, hidrogenul, energia electrică verde vor avea un rol important în dinamica regională, iar ARF este proactivă în asimilarea tuturor elementelor sustenabile prin proiecte de cercetare, dezvoltare și inovare susținute atât de ACS cât și de beneficiarii finali, instituțiile publice, private și comunitățile. 

La eveniment au fost invitați să participe, la nivel executiv, și Consiliul Județean CS, Societatea de Transport Public CJ CS, Societatea de Transport Fluvial CJ CS, Port Baziaș, Port Moldova Nouă, Primăria Oțelul Roșu, Societatea de Transport Oțelul Roșu, Primăria Caransebeș, Societatea de Transport Caransebeș, Caromet, Primăria Reșița, Societatea de Transport Reșița, Primăria Bocșa, Societatea de Transport Bocșa, Primărie Oravița, Societatea de Transport Oravița, Primăria Moldova Nouă, Societatea de Transport Moldova Nouă, Primăria Băile Herculane, Societatea de Transport Băile Herculane. Participanții au răspuns extrem de pozitiv la recenzia obiectivelor de infrastructură pentru transporturi, dar și energetică, esențiale pentru dezvoltarea regiunii, asumându-și misiunea de a prioritiza proiectele pentru efecte imediate.  

Evenimentul a inclus prezentări și studii de caz ce susțin utilizarea resurselor energetice și combustibililor sustenabili pentru industrii și transporturi cu emisii de gaze cu efect de seră NET 0. Intenția a fost de a evidenția uneltele necesare în dezvoltarea strategiilor pe termen mediu și lung, în condiții de stabilitate economică și încredere deplină, atât pentru mediul public cât și pentru mediul privat.

Economia circulară a fost un subiect prioritar dezbătut, unde s-au adus exemple concrete în ceea ce privește posibilitatea de a reutiliza bunuri de patrimoniu în condiții de eficiență a costurilor de modernizare, precum exemplul dezvoltat de Intergaz România (membru fondator ACS) prin conversia autobuzului diesel EURO 3 la standardul EURO 6, modificând soluția tehnică la alimentare cu gaz natural comprimat (GNC) și modernizarea întregului ansamblu pentru un grad de confort și siguranță rutieră superioare. În acest sens, au fost dezbătute posibilitățile de administrare robotizată a flotelor de transport rutier, feroviar, fluvial, aerian prin tehnologia de conducere autonomă a vehiculelor (autonomous driving), pentru reducerea erorilor din circuitele de transport, rezultând imediat în scăderea consumului de combustibil, eficiență sporită în lanțurile de distribuție cât și vieți salvate în trafic intens. ACS a prezentat tehnologia revoluționară, dezvoltată în România de către societatea Invoker TransIT, prin instrumente financiare europene, care asigură transport rutier optim la nivelul 4 (din 5 existente). 

Participanții au manifestat un interes deosebit în tehnologie și au achiesat la apelul ACS de sprijin regional pentru dezvoltarea infrastructurii legale, normative și de regulamente pentru implementarea imediată a elementelor tehnice benefice prezentate. 

Evenimentul s-a încheiat prin prezentarea noilor sisteme de management digital a orașului inteligent, cât și a obiectivelor de infrastructură, pe care KonnectCity, parteneri ACS, le propun pentru o dinamică economică productivă și un confort sporit resimțit la nivel de comunitate. 

ACS este un puternic militant pentru sustenabilitate resimțită la nivel de comunități, conformă cu țintele ONU de dezvoltare durabilă, ca misiune de responsabilitate socială corporativă implementată vizibil la nivelul domeniilor „mediu, social și bună guvernanță”. ACS consideră că participarea la dezbateri comune pentru promovarea țintelor de sustenabilitate este un avantaj direct, atât pentru instituțiile publice, cât și pentru mediul corporativ și cel social, permanent invitați să participe împreună în conferințele ARCA Sustenabilității. 

Casa de Cultură a Studenților Reșița și DGASPC trimit copiii din Caraș-Severin în tabără la mare
Actualitate luni, 14 iulie 2025, 13:13

Casa de Cultură a Studenților Reșița și DGASPC trimit copiii din Caraș-Severin în tabără la mare

33 de copii și tineri din județul Caraș-Severin vor beneficia în această vară de o vacanță completă pe litoral, în cadrul proiectului...

Casa de Cultură a Studenților Reșița și DGASPC trimit copiii din Caraș-Severin în tabără la mare
Proiectul noii linii de tramvai Solventul – Gara de Nord din Timișoara, în etapa de contractare pentru finanțare europeană
Actualitate luni, 14 iulie 2025, 12:02

Proiectul noii linii de tramvai Solventul – Gara de Nord din Timișoara, în etapa de contractare pentru finanțare europeană

Consiliul Local Timișoara este convocat luni, 14 iulie 2025, la ora 12:00, într-o ședință extraordinară desfășurată online, pentru a dezbate...

Proiectul noii linii de tramvai Solventul – Gara de Nord din Timișoara, în etapa de contractare pentru finanțare europeană
AQUACARAȘ premiază excelența în educație: 11 elevi din Caraș-Severin recompensați pentru rezultate remarcabile la Evaluarea Națională și Bacalaureat
Actualitate luni, 14 iulie 2025, 11:42

AQUACARAȘ premiază excelența în educație: 11 elevi din Caraș-Severin recompensați pentru rezultate remarcabile la Evaluarea Națională și Bacalaureat

AQUACARAȘ S.A. anunță premierea elevilor din județul Caraș-Severin care au obținut medii generale de 9,80 și peste la Evaluarea Națională...

AQUACARAȘ premiază excelența în educație: 11 elevi din Caraș-Severin recompensați pentru rezultate remarcabile la Evaluarea Națională și Bacalaureat
Arad: O parte din angajaţii de la Apele Române au protestat cu pancarte în faţa sediului
Actualitate luni, 14 iulie 2025, 11:41

Arad: O parte din angajaţii de la Apele Române au protestat cu pancarte în faţa sediului

O parte din angajaţii de la Apele Române din Arad au participat la un protest spontan, luni dimineaţă, în faţa sediului instituţiei, purtând...

Arad: O parte din angajaţii de la Apele Române au protestat cu pancarte în faţa sediului
Actualitate luni, 14 iulie 2025, 10:35

ISU Caraș-Severin: 34 de intervenții în 48 de ore, incendii de vegetație și intervenții medicale de urgență

În ultimele 48 de ore, pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „SEMENIC” Caraș-Severin au gestionat 34 de misiuni...

ISU Caraș-Severin: 34 de intervenții în 48 de ore, incendii de vegetație și intervenții medicale de urgență
Actualitate luni, 14 iulie 2025, 06:00

A doua sesiune de Bacalaureat 2025: Calendar complet și detalii importante pentru absolvenți

Absolvenții de liceu din Caraș-Severin care nu au promovat examenul de bacalaureat au o nouă șansă în cadrul celei de-a doua sesiuni, ce se va...

A doua sesiune de Bacalaureat 2025: Calendar complet și detalii importante pentru absolvenți
Actualitate duminică, 13 iulie 2025, 17:21

Măsuri dure la Moldova Nouă împotriva celor care aruncă deșeuri pe domeniul public

Administrația locală din Moldova Nouă, anunță măsuri ferme împotriva celor care continuă să arunce deșeuri ilegale pe domeniul public....

Măsuri dure la Moldova Nouă împotriva celor care aruncă deșeuri pe domeniul public
Actualitate duminică, 13 iulie 2025, 13:44

Jandarmii din Timișoara, în acțiune: substanțe suspecte descoperite asupra a 6 persoane în timpul patrulării

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara a desfășurat o serie de acțiuni de patrulare, prevenție și siguranță publică în...

Jandarmii din Timișoara, în acțiune: substanțe suspecte descoperite asupra a 6 persoane în timpul patrulării