Sala „Vasile Goldiş” a Consiliului Judeţean Arad va găzdui vineri, 23 martie 2018, de la ora 10.00, o manifestare dedicată aniversării a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Cu acest prilej, Excelenţa Sa dr. Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti va susţine o conferinţă publică pe această temă, fiind însoţit de prof. dr. Ionuţ Cojocaru, de la Universitatea Bucureşti. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad şi Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina – filiala „Vasile Stroescu” Arad.

Marcăm aici, la Arad, în capitala politică a Marii Uniri, aniversarea marelui moment istoric de acum o sută de ani, care a declanşat procesul desăvârşirii statului naţional unitar român, prin alipirea Basarabiei la România, în urma votului Sfatului Ţării de la Chişinău” a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Mihai Gribincea a fost Consilier al Înaltului Comisar OSCE, membru al Misiunii ONU din Timorul de Est şi al Misiunilor OSCE din Georgia şi Croaţia, şef al departamentului Securitate europeană şi probleme politico-militare din cadrul MAE al Republicii Moldova. A fost ambasador al Republicii Moldova în Belgia, Olanda şi Luxemburg precum şi şef al misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO. A făcut parte din corpul diplomatic al Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă (´93 – ´94).

A publicat volumele „Trupele ruse în Republica Moldova: factor de stabilitate sau sursă de pericol?” și „Descriptio Bessarabiae” (Hărţile Basarabiei).